Kaesŏng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaesŏng-si
개성시
Plaats in Noord-Korea Vlag van Noord-Korea
Kaesŏng (Noord-Korea)
Kaesŏng
Situering
Provincie Noord-Hwanghae
Coördinaten 37° 58′ NB, 126° 33′ OL
Naam (taal-varianten)
Hangul 개성시
Hanja 開城市
McCune-Reischauer Kaesŏng-si
Herziene romanisatie Gaeseong-si
Algemeen
Inwoners (2008) 308.440
Foto's
Kaesong.jpg
Centrum van Kaesŏng
Portaal  Portaalicoon   Azië

Kaesŏng (Koreaans: 개성시) is een stad in de provincie Noord-Hwanghae in Noord-Korea. Tijdens de Goryeo-dynastie (935-1392) was de stad de hoofdstad van Korea. De stad ligt dicht bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea en is de enige stad die als gevolg van de Koreaanse Oorlog in handen is gekomen van Noord-Korea.

Kaesŏng is populair onder buitenlandse bezoekers vanwege de vele historische bouwwerken uit het Goryeo-tijdperk. Ook bevindt zich er sinds december 2004 een industrieterrein dat gezamenlijk door Noord- en Zuid-Korea wordt geëxploiteerd en gefinancierd is door Hyundai en de Zuid-Koreaanse overheid. Als gevolg van een Noord-Koreaanse kernproef in 2013 en de daaropvolgende spanningen werd het park gedurende vijf maanden gesloten. In februari 2016 sloot Zuid-Korea het terrein opnieuw, wederom vanwege een kernproef. Op dat moment waren ten minste 120 ondernemingen actief in Kaesŏng, veel minder dan de gehoopte 250.[1]

Referenties[bewerken]

  1. C. van der Veen, De Kim-dynastie (hoofdstuk 10, paragraaf 'Zonneschijn in Kaesong: samenwerken, samen werken'), Van Oorschot 2018.