Slag bij Shizugatake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Shizugatake
Onderdeel van de Sengoku-periode
Datum Mei 1583
Locatie Shizugatake, provincie Ōmi , vlak bij het Biwameer
Resultaat Overwinning voor Toyotomi Hideyoshi
Strijdende partijen
Troepen van Toyotomi Hideyoshi Troepen loyaal aan Oda Nobutaka
Leiders en commandanten
Toyotomi Hideyoshi, Kato Kiyomasa, Fukushima Masanori Shibata Katsuie, Sakuma Morimasa
Troepensterkte
200.000 man 80.000 man
Veldtochten van Toyotomi Hideyoshi

Kozuki · Itami · Miki · Tottori · Takamatsu · Yamazaki · Uchidehama · Shizugatake · Komaki en Nagakute · Kaganoi · Takehana · Kanie · Toyama · Negoro-ji · Ota · Shikoku en Ichinomiya · Takajo · Ganjaku · Akizuki · Sendaigawa · Kagoshima · Hachigata · Odawara · Shimoda · Oshi · Korea

De Slag bij Shizugatake (Japans:賤ヶ岳の戦い, Shizugatake no Tatakai) was een slag die plaatsvond in Japan gedurende de Sengoku-periode, tussen de volgelingen van Toyotomi Hideyoshi en Oda Nobutaka. In mei 1583 voerde een van Nobunaga's voormalige generaals, Shibata Katsuie, een aantal gelijktijdige aanvallen uit op Shizugatake, dat in handen was van een van de generaals van Hideyoshi, Nakagawa Kiyohide. Sakuma Morimasa viel in opdracht van Shibata Katsuie het fort aan. In het gevecht dat volgde sneuvelde Nakagawa. Het fort hield echter stand. Toen Hideyoshi daarop met versterkingen kwam, gaf Sakuma zijn mannen het bevel het beleg te verbreken en zich klaar te maken voor de verdediging.

Het leger van Hideyoshi dwong de troepen van Sakuma zich terug te trekken en achtervolgde Sakuma tot Shibata Katsuie's fort, kasteel Kitanosho (te Fukui), in de provincie Echizen. Hideyoshi wist het kasteel te veroveren, maar kon niet voorkomen dat Shibata de donjon in brand stak, zijn familie vermoorde en seppuku pleegde.

De zeven belangrijkste generaals van Hideyoshi verworven veel aanzien en respect door hun handelen in deze slag. Ze kregen hiervoor de bijnaam shichi-hon yari ("Zeven Speren").

Shizugatake

Referenties[bewerken]

  • Sansom, George (1961). "A History of Japan: 1334-1615." Stanford: Stanford University Press.
  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. Londen: Cassell & Co.