Ulsan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ulsan Gwangyeoksi
울산 광역시
Plaats in Zuid-Korea Vlag van Zuid-Korea
Ulsan
Ulsan
Coördinaten 35° 32′ NB, 129° 20′ OL
Naam (taal-varianten)
Hangul 울산 광역시
Hanja 蔚山廣域市
Herziene romanisatie Ulsan Gwangyeoksi
McCune-Reischauer Ulsan Kwangyŏksi
Algemeen
Oppervlakte 1056,7 km²
Inwoners (2005) 1.105.823 (1.046 inw/km²)
Portaal  Portaalicoon   Korea

Ulsan is een stad in Zuid-Korea, gelegen aan de oostkust aan de Japanse zee. De stad bevindt zich 70 kilometer ten noorden van Busan, en telt ruim 1,1 miljoen inwoners.

Ulsan is Zuid-Korea’s industriële centrum, en de op een na rijkste stad in Azië (na Tokio) met een bruto binnenlands product van meer dan $44.500.

Skyline van Ulsan

Administratieve divisies[bewerken]

Ulsan is verdeeld in 4 gu’s (districten) en 1 gun.

Ulsan's administratieve gebieden

Industrie[bewerken]

Ulsan vormt het centrum van Zuid-Korea’s industriële gebied genaamd Ulsan Industrial District. De stad dient als basis voor de multinational Hyundai. Tot 1962 diende Ulsan als vishaven en marktcentrum. Als onderdeel van Zuid-Korea’s eerste vijfjarig economisch plan werd Ulsan een open haven. Ook werden door dit plan de grote industriële fabrieken en terreinen gebouwd, waaronder de olieraffinaderij, autofabrieken en zware industrieën. De scheepsbouwhaven Bangeojin werd in 1962 onderdeel van Ulsan.

Ulsan is momenteel de thuisstad van Hyundai Heavy Industries, de grootste scheepswerf ter wereld, de grootste autofabriek ter wereld (eigendom van Hyundai Motors) en de grootste olieraffinaderij van de SK Group.

De stad was ook een groot centrum voor de Koreaanse walvisvaart. Daarom werd de stad in juni 2005 uitgekozen als locatie van de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie.

Ulsan heeft twee universiteiten de University of Ulsan en een Technische Universiteit Ulsan National Institute of Science and Technology.

Transport[bewerken]

De binnenstad van Ulsan

Het transportdepartement van Ulsan heeft plannen voor het aanleggen van een lightraillijn. Verder is het openbaar vervoer in Ulsan vergelijkbaar met dat van elke andere grote Koreaanse stad. Het bussysteem toont een speciale ETA bij de meeste haltes.[1]

In 1970 werd Ulsan Airport aangelegd, en in 1997 werd deze luchthaven uitgebreid. Er vinden hier meer dan 20 vluchten per dag plaats van en naar Seoel's Gimpo International Airport, en vier vluchten per week van en naar de Internationale luchthaven Jeju .

Sport[bewerken]

Ulsan is de thuisstad van de K-League voetbalclub Ulsan Hyundai Horang-i (Ulsan Hyundai Tigers). Hun station is het Munsu Cup Stadion, waarin verschillende wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal 2002 werden gespeeld. In Ulsan is evenals in de rest van Zuid-Korea het handboogschieten een belangrijke sport. In 2009 worden hier de wereldkampioenschappen gehouden.

Klimaat[bewerken]

Ulsan heeft een vochtig subtropisch klimaat. De gemiddelde hoeveelheid neerslag (gemeten over een periode van 30 jaar) is 1274 millimeter per jaar.[2] De temperatuur is het hele jaar door gemiddeld 13,8 graden Celsius[2], met maximum en minimum temperaturen tussen 38.6°C en -16.7°C.

Zustersteden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties