Beleg van Thessaloniki (1185)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beleg van Thessaloniki
Onderdeel van Byzantijns-Noormannen Oorlogen
Beleg van Thessaloniki
Datum 9–24 augustus 1185
Locatie Thessaloniki
Resultaat Overwinning voor de Noormannen
Strijdende partijen
Koninkrijk Sicilië Byzantijnse Rijk

Het Beleg van Thessaloniki vond plaats tussen 9 en 24 augustus 1185 en werd gevochten tussen de Noormannen van het Koninkrijk Sicilië en het Byzantijnse Rijk.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Byzantijns-Noormannen Oorlogen vinden hun oorsprong honderd jaar eerder, in het conflict tussen Robert Guiscard en keizer Alexios I Komnenos in 1081. De aanzet van het beleg had te maken met de tirannieke houding van keizer Andronikos I Komnenos. Hij was niet alleen verantwoordelijk voor de moord op de Latijnen in Constantinopel in 1182, maar was ook een gevaar voor zijn entourage. Veel hooggeplaatsten vluchtten naar het Koninkrijk Sicilië.

Beleg[bewerken | brontekst bewerken]

De Noormannen hadden de aanval goed voorbereid, de Byzantijnen waren teveel bezig met interne problemen. In de lente van 1185 veroverden de Noormannen de havenstad Dyrrachium. David Komnenos, de gouverneur van de stad, had nagelaten voldoende voorbereidingen te treffen voor het beleg. Het Byzantijnse leger slaagde er niet in hun tactiek te coördineren. De Noormannen ondermijnden de oostelijke muur van de stad, openden een bres en drongen de stad binnen. Ze slachtten de verdedigers af en plunderden vervolgens de stad. De verovering ontaardde al snel in een grootschalig bloedbad onder de inwoners van de stad, bijna 7.000 inwoners vonden de dood.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Daarna vervolgden de Noormannen hun opmars naar de hoofdstad Constantinopel, maar werden gestuit ter hoogte van Demetritzes. Keizer Andronikos I Komnenos werd vermoord en vervangen door Isaäk II Angelos.

Verslaggeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het ganse gebeuren werd neergepend door de metropool Eustathius van Thessaloniki.