Beleg van Xiapi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drie Koninkrijken

Gele Tulbanden · Sishui · Jieqiao · Xiangyang · Yan · Jiangdong · Wancheng · Xiapi · Yijing · Guandu · Bowang · Xiakou · Changban · Rode Muur · Tong-pas · Yi · Hefei · Ruxukou · Dingjun-berg · Fancheng · Maicheng · Yiling · Nanzhong · Noordelijke Expedities · Shiting · Jiang's Expedities · Val van Shu · Val van Wu

Het Beleg van Xiapi vond plaats in de winter van 198-199 in Xiapi, China. Het was een gevecht van de verenigde krijgsheren Cao Cao en Liu Bei tegen Lü Bu.

Verloop[bewerken]

Lü Bu had zich verschanst in de stad, maar het moreel van zijn soldaten was laag vanwege eerder verloren gevechten tegen Cao Cao en Liu Bei. Bovendien raakten de voedselvoorraden op, en daar de vijand hen volledig had omsingeld, was het onmogelijk nieuw eten in te slaan van buitenaf.

De situatie werd onhoudbaar, totdat Lü Bu probeerde een verbond te sluiten met de krijsheer Yuan Shu, aan wiens zoon hij zijn dochter ten huwelijk aanbood. Maar Cao Cao's troepen hielden de gelederen gesloten en het was onmogelijk om Yuan Shu te bereiken, hoewel Lü Bu het uiterste van zijn vechtkunsten vergde.

Lü Bu raakte steeds wanhopiger en stilde zijn verdriet in het drinken van veel wijn. Hierdoor kreeg hij een slechts humeur, zodat hij eens enkele van zijn officieren streng liet straffen. Deze officieren deserteerden en openden de poort voor de vijand. 's Nachts namen ze Lü Bu gevangen in zijn slaap, waarna ze hem uitleverden aan Cao Cao. Historisch gaf Lü Bu zich echter zelf over. Dit gebeurde in februari 199.

Hierna werden Lü Bu en zijn officieren berecht; Lü Bu en Gao Shun werden terechtgesteld, Zhang Liao wilde verder dienen onder Cao Cao, mede omdat hij bevriend was met Guan Yu, de broeder van Liu Bei.