Belgische Technische Coöperatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen waar de BTC projecten ondersteunt.

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Samen met de DGD (administratieve schakel)vormen zij het directe bilaterale samenswerkingsmechanisme, de zogenaamde eerste pijler. Als openbare dienstverlener steunt BTC, in opdracht van de Belgische federale regering, en meer bepaald van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. Dankzij haar expertise op het terrein voert BTC ook opdrachten uit voor rekening van andere nationale en internationale organisaties die werken aan duurzame menselijke ontwikkeling.

BTC is sinds april 1999 operationeel en beheert meer dan 270 projecten in 18 partnerlanden en gebieden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het gaat om volgende landen: Algerije, Benin, Bolivia, Burundi, Congo, Ecuador, Mali, Marokko, Mozambique, Niger, Palestijnse Gebieden, Peru, Rwanda, Senegal, Tanzania, Oeganda, Vietnam en Zuid-Afrika.

BTC is ook de organisatie met de sterkste expertise in België in ontwikkelingssamenwerkingscursussen: al enkele decennia organiseert BTC maandelijks hun infocyclus. De Brusselse jeugdherbergen hosten deze kennisuitwisselingsgelegenheden.

Ondervoorzitter van de BTC is dokter Jef Valkeniers.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het BTC is een afdeling van het DGIS (Directie-Generaal voor Internationale Samenwerking) het vroegere ABOS (Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking)[1].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]