Belgocontrol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Controletoren Brussel-Nationaal (Luchthaven Zaventem), in Steenokkerzeel
Radarinstallatie bij Bertem

Belgocontrol is in België het autonoom overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding, opleiding van operationeel (luchtverkeersleiders) en technisch personeel, en installatie en onderhoud van infrastructuur voor de luchtvaart.

Haar taak als luchtverkeersleiding bestaat voornamelijk uit het waarborgen van de veiligheid in het Belgisch luchtruim en op de openbare luchthavens, en de bewegingen controleren op en rond de nationale luchthaven Brussels Airport. Verder verschaft Belgocontrol de nodige inlichtingen over het luchtverkeer aan de overheidsdiensten (politie, luchthaveninspectie en luchtvaartdiensten), alsook bepaalde weerkundige informatie.

Knowhow, materiaal en infrastructuur op dat gebied werden aanvankelijk gegenereerd en bijeengebracht onder de Regie der Luchtwegen, een parastatale van het ministerie van verkeer die kort na WOII werd opgericht en tot 1998 is blijven functioneren.

Het is de Belgische evenknie van de LVNL in Nederland. Belgocontrol en LVNL zijn lid van CANSO.

Het operationeel centrum van Belgocontrol bevindt zich in CANAC in Steenokkerzeel.

Een deel van de bevoegdheid en middelen werden ook doorgegeven aan Eurocontrol, zoals het luchtruim boven vliegniveau FL245.

Externe link[bewerken]