Benjamin D'Urban

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sir Benjamin D'Urban
Benjamin D'Urban
Geboren 1777
Halesworth, Groot-Brittannië
Overleden 25 mei 1849
Montreal, Beneden-Canada
Gouverneur van de Britse Kaapkolonie
Aangetreden 16 januari 1834
Einde termijn januari 1838
Voorganger Thomas Françis Wade
Opvolger George Thomas Napier
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Benjamin D'Urban (Halesworth, 1777 - Montreal, 25 mei 1849) was een Brits generaal. Hij diende als gouverneur van de Britse Kaapkolonie van 1834 tot 1838.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

D'Urban begon zijn militaire carrière als soldaat in 1793. Tijdens de napoleontische oorlogen vocht hij als generaal in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1820 werd hij gouverneur van Antigua.

Kaapkolonie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 januari 1834 werd D'Urban beëdigd tot gouverneur van de Britse Kaapkolonie met als opdracht de vrede met de Xhosa te bewaren en de blanke kolonisten niet uit het oog te verliezen. De laatste opdracht werd echter verstoord vanwege het begin van de Grote Trek tijdens het gouverneurschap van D'Urban. Bovendien brak in 1834 de Zesde Grensoorlog met de Xhosa uit. De Xhosa werden verslagen en D'Urban annexeerde een groot gebied dat de Provincie van Koningin Adelheid genoemd werd, later bekend als Brits-Kaffrarië.

Ontslag en Canada[bewerken | brontekst bewerken]

Deze annexatie maakte hem geliefd bij de blanke kolonisten, maar was niet goedgekeurd door de Britse koloniale autoriteiten en leidden tot klachten van missionarissen. De Britse minister van koloniën Charles Glenelg eiste dat het land werd teruggegeven aan Xhosa en ontsloeg D'Urban op 1 mei 1837. D'Urban bleef gouverneur tot de aankomst van zijn opvolger George Thomas Napier in januari 1838 en bleef als militair in Zuid-Afrika tot hij in 1846 naar Quebec werd gestuurd als opperbevelhebber van het Britse leger in Noord-Amerika. Hij overleed op 25 mei 1849 te Montreal.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Durban in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal is vernoemd naar de gouverneur.