Benjamin Fagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Benjamin Fagel, heer van Ter Weer ('s-Gravenhage, gedoopt 14 augustus 1642 - aldaar, 14 juni 1706) was een Nederlands jurist.

Biografie[bewerken]

Fagel was lid van de familie Fagel en een zoon van mr. François Fagel (1585-1644), raadsheer bij de Hoge Raad, en diens tweede vrouw Beatrix van Byemont. Hij trouwde in 1673 met Jacoba Graswinckel (†1722), lid van de familie Graswinckel, uit welk huwelijk een zoon, François Fagel (1674-1718), werd geboren.

Fagel studeerde rechten vanaf 1666 te Utrecht. Daarna was hij advocaat te Den Haag en in 1673 en 1674 secretaris van de Hollandse Rekenkamer. In 1674 werd hij benoemd tot raadsheer in het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland. Die laatste functie behield hij tot zijn overlijden. Hij gold als een bekwaam jurist.

Fagel was een verzamelaar van allerhande voorwerpen die hij plaatste in twee kabinetten; deze verzameling werd na zijn overlijden in 1709 geveild.

Literatuur[bewerken]

  • Catalogus van twee uytmuntende cabinetten, met hoorns, schelpen, en zeer keurlyke zee-gewassen, beneevens eenige animalia hangende in liquer, eenige uytlantse insectens in doosen, curieuse agaten, verders alderhande edel gesteenten, eenige goude, silvere, kopere, tinne en loode mineraalen, en meer andere, eenige konstige zaken van yvoor, eenige in steen veranderende, veelderhande verf-stoffen, en drogues, en andere vreemdigheden meer : dit alles ... by een verzamelt door ... Benjam. Fagel : welke verkoopinge gehouden sal worden ten huyse van den overleden, op Maandag den 15 July 1709 ... . 's-Gravenhage, [1709] (veilingcatalogus).