Benny Urquidez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Benny Urquidez
Benny Urquidez in 1998.
Benny Urquidez in 1998.
Algemene informatie
Geboren Los Angeles, 20 juni 1952
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam The Jet
Werk
Jaren actief 1974–
Beroep Kickbokser, vechtkunstchoreograaf en acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Benny Urquidez (Los Angeles, 20 juni 1952), bijgenaamd The Jet, is wereldkampioen kickboksen, vechtkunstchoreograaf en acteur. Hij werd in Californië geboren als zoon van een worstelaarster en een bokser, en stamt af van Spanjaarden en indianen.

Benny is vooral zeer snel in het toepassen van technieken. In een interview vertelt hij, dat hij zich voornamelijk beperkt tot weinig technieken, vooral traptechnieken, die hij zeer accuraat uitvoert. Hij behaalde echter een zwarte band in negen stijlen (judo, kempo, shotokan, taekwondo, lima lama, white-crane kung fu, jujutsu, aikido, en karate), wat onder meer de controle over een zeer groot aantal technieken inhoudt, en is de oprichter van het Ukidokan Karate.

Urquidez speelt vooral een belangrijke rol in vele martial arts-films. In diverse films, zoals Wheels on Meals, vecht Benny Urquidez tegen Jackie Chan en zijn metgezellen. Hij speelt hierin een zeer taaie tegenstander, die bijna niet verslagen kan worden.

In 1993 besloot Urquidez -ongeslagen- zijn titel niet meer te verdedigen. Op dat moment had hij zes wereldkampioenschappen gewonnen, en had hij alle wedstrijden waaraan hij had deelgenomen, gewonnen. Hij wijdde zich vanaf die tijd aan acteren en choreografie, en bleef wel lesgeven in kickboksen en vechtkunstchoreografie. Voor dit laatste heeft hij diverse boeken geschreven en instructievideo's gemaakt.