Wheels on Meals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wheels on Meals
Regie Sammo Hung
Scenario Edward Tang
Johnny Lee
Sammo Hung
Hoofdrollen Jackie Chan
Sammo Hung
Yuen Biao
Lola Forner
Benny Urquidez
Pepe Sancho
Herb Edelman
Keith Vitali
Cheung Chung
Muziek Chris Barbida
Tang Siu Lam
Cinematografie Wong Ngok Tai
Cheung Yiu Tso
Distributie Golden Harvest
Première 17 augustus 1984
Genre Cultfilm
Speelduur 104 min.
Taal Kantonees
Land Vlag van Hongkong Hongkong
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wheels on Meals (快餐車) is een Hongkongse actiefilm uit 1984, geregisseerd door Sammo Hung met Jackie Chan en Yuen Biao in de hoofdrollen. Deze film is ook uitgebracht met de naam: Spartan X, Weapon X, Spanish Connection of Million Dollar Heiress.

De film is opgenomen in Barcelona, Spanje.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film draait om de neven Thomas en David. Ze runnen samen een rijdende fastfoodwinkel in Barcelona. Thomas levert de bestellingen af op een skateboard. Op een dag wordt hij aangevallen door een motorbende, maar kan hen afslaan.

De neven bezoeken Davids vader, die in een inrichting zit. Onderweg ontmoeten ze Sylvia, de dochter van de vriendin van David's vader. Thomas moedigt David aan haar mee uit te vragen, maar hij is te nerveus en verlegen. Later die avond komt Thomas Sylvia weer tegen. Ze blijkt een zakkenroller te zijn die zich voor doet als prostituee om slachtoffers naar zich toe te lokken. Ze berooft een man in zijn slaapkamer en vlucht dan naar de winkel van Thomas en David. Daar speelt ze handig in op Davids' gevoelens voor haar zodat hij haar helpt onder te duiken voor de politie.

De volgende ochtend blijkt Sylvia weer te zijn vertrokken, met het geld van de neven. In hun zoektocht naar haar komen ze de stuntelige privédetective Moby tegen, die ook naar Sylvia op zoek is. Hij vertelt de neven meer over Sylvia's verleden en achtergrond; ze is de erfgename van een groot fortuin, maar wordt opgejaagd door een criminele bende die dit fortuin wil bemachtigen. De drie spannen samen om Sylvia te vinden voordat deze bende haar vindt. Dit leidt uiteindelijk tot een confrontatie met de bende in hun schuilplaats.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

De filmtitel had eigenlijk Meals on Wheels moeten zijn, maar Golden Harvest stond erop dat de titel zou worden veranderd daar het anders hun derde film op rij zou zijn waarvan de titel met een "M" begon. De vorige twee waren Megaforce en Menage A Trois. Deze films waren beide geflopt.[1][2]

Wheels on Meals was de eerste film waarin Jackie Chan samen te zien was met Benny Urquidez. Ze speelden later ook samen in Dragons Forever. Hun gevecht in deze film wordt gezien als een van de grootste gevechten ooit in een martialartsfilm.

De reden dat de film werd opgenomen buiten Hongkong was omdat in 1984 het voor filmmakers bijna onmogelijk was geworden om nog in Hongkong te filmen. Veel van de sterren in de films waren in Hongkong inmiddels zo beroemd dat ze daar niet meer over straat konden zonder hordes fans aan te trekken. Bovendien waren vergunningen voor het filmen op locaties in de stad lastig te verkrijgen.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 1985 werd Wheels on Meals genomineerd voor een Hong Kong Film Award in de categorie "beste actiechoreografie".

Externe links[bewerken]