Bentheimerstraat 43

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bentheimerstraat 43
Het pand in juli 2010
Het pand in juli 2010
Locatie
Locatie Coevorden
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Winkel met woonhuis
Bouw gereed Circa 1915
Architectuur
Bouwstijl Jugendstil
Verdiepingen 2
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument Monumentenbordje 2014.svg
Monumentnummer 468609
Het pand in 1930 (rechtsvoor op de foto)
Het pand in 1930 (rechtsvoor op de foto)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Bentheimerstraat 43 in Coevorden is een rijksmonument in overgangsstijl met Jugendstil-motieven. Het was in gebruik als winkelpand met bovengelegen woonhuis.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het bakstenen pand heeft twee verdiepingen. Links op de begane grond bevindt zich de ingang met een portiek. De houten deur is voorzien van snijwerk en heeft een bovenlicht van glas in lood. Hierboven bevindt zich op de eerste verdieping een dubbele openslaande deur die toegang geeft tot het verdwenen balkon. Hier weer boven bevindt zich op de tweede verdieping een hoefijzervormige boog met raam. De winkelpui op de begane grond heeft ijzeren lateien en veel glas. De kolommen zijn voorzien van groen geglazuurde tegels. Bovenaan de pui bevindt zich een gepleisterde architraaf die is voorzien van Jugendstil-motieven. De eerste verdieping is voorzien van schuiframen met natuurstenen bovendorpels met versieringen. De tweede verdieping heeft een dakkapel die door de daklijst steekt.

Cultuurhistorische waarde[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is aangemerkt als rijksmonument en van zeer groot architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste materialen, vormgeving en de gaafheid. Ook is het van belang vanwege de herkenbaarheid van de tot winkelstraat uitgegroeide Bentheimerstraat.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bentheimerstraat 43 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.