Berenice III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berenice III
115-80 v.Chr.
Berenice III
(1832-1844), Giuseppe Angelelli
Koningin van Egypte (Ptolemaeïsche dynastie)
Periode 81-80 v.Chr.
Voorganger Ptolemaeus IX Soter II
Opvolger Ptolemaeus XI Alexander II
Vader Ptolemaeus IX Soter II
Moeder Cleopatra IV
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Berenice III (115 v.Chr. - 80 v.Chr.) was koningin van Egypte in de periode van 81 tot 80 v.Chr. en van 101 v.Chr. tot 88 v.Chr. als co-regentes van haar oom/echtgenoot Ptolemaeus X Alexander I. Van 81 tot 80 heerste zij alleen over Egypte. Daarmee was zij de eerste vrouw die Egypte alleen bestuurde sinds 1100 jaar. De laatste was koningin Tawosret (19e dynastie).

Ze werd rond 115 v.Chr.[1] geboren als de dochter van Ptolemaeus IX Soter II (Lathyros) en Cleopatra Selena I. Ze trouwde met Alexander in 101 v.Chr. toen hij de troon had ontnomen van Lathyros en zijn moeder en grootmoeder die Cleopatra III had vermoord. Toen Lathyros de troon terug wilde claimen verloor Berenice haar macht. Maar toen Lathyros stierf nam Berenice de troon 6 maanden over en in die periode won ze de liefde van haar volk.

Ze werd gedwongen om Ptolemaeus XI Alexander II in 80 v.Chr. als koning te erkennen. Hij zou haar 19 dagen later vermoorden, wat een domme zet was, omdat de bevolking daardoor van hem ging walgen. Uiteindelijk vermoordden ze hem een paar dagen later.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sommigen stellen het geboortejaar van Berenice op 120 v. Chr. en nemen dan aan dat zij de dochter is van Cleopatra IV, de eerste vrouw van Ptolemaeus IX. Pausanius noemt Berenice echter Ptolemaeus' enig wettige kind (Pausanias, I 9.3), waaruit valt op te maken dat zij niet de dochter van de verbannen Cleopatra IV is, maar van Cleopatra Selena I. Het huwelijk tussen Ptolemaeus IX en Selena kan niet voor 116 v. Chr. hebben plaatsgevonden, wat de vroegst mogelijke geboortedatum van Berenice III rond 115 plaatst. Veel later kan haar geboorte evenmin gedateerd worden, vanwege haar huwelijk met Ptolemaeus X in 101 v. Chr. Zie Bennett, noot 3-4.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Berenice III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.