Berlinde De Bruyckere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 213.126.25.155 (overleg) op 25 mrt 2013 om 14:10.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Berlinde De Bruyckere (Gent °1964) is een Belgische kunstenares, bekend van haar installaties en beeldhouwwerken. [1]

Biografie

De Bruyckere groeit op in de Gentse volksbuurt Muide. Ze volgt de opleiding monumentale kunsten aan Sint-Lucas te Gent. Van haar zijn de "dekenmensen" bekend: kwetsbare, gehavende figuren met dekens over het hoofd. De dekens beklemmen maar bieden ook bescherming. Terugkerende thema's in haar werk zijn kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid. In haar werk verwerkt zij vaak paardenlichamen, maar ook gedeformeerde lichamen en bomen.
In 1999 vertegenwoordigt ze België op de Biënnale van Venetië en breekt ze internationaal door. Haar werken worden verworven door belangrijke musea in België en het buitenland. Er volgden solotentoonstellingen bij Hauser&Wirth te Zürich (2004),in het Maison Rouge, Fondation Antoine de Galbert, Parijs (2005), in het Museum De Pont te Tilburg (2005) en in de Kunsthalle Düsseldorf (2006) samen met Martin Honert. Daarnaast nam ze aan de ARS 06 in KIASMA Helsinki (2006) en aan de Berlijnse Biënnale deel (2006).
De Bruyckeres werken zorgen vaak voor controverse. Drijvende vrouwensculpturen in de Gentse binnenwateren en in bomen opgehangen dode paarden zorgen voor opschudding en afkeer. In juni 2007 voltooide de kunstenares een monumentaal werk in het Brussels metrostation Simonis. Op de biënnale Venetië 2007 toonde ze eveneens werk.

Tentoonstellingen

Begijnhofkerk Sint-Truiden met installatie van de kunstenares

De kunstenares exposeerde in 2007 recent werk in de Begijnhofkerk te Sint-Truiden onder de titel "Should clouds be wasted, and little fish". De in het koor van de kerk geplaatste installatie bestaat uit een glazen toonkast met boomstammen in was. Stel je een woestijn voor met daarin een museum waarin het laatste bos op sterk water wordt tentoongesteld in een vitrinekast.
De tentoonstelling focust op "een moment in de tijd voor er enig dierlijk- of menselijk leven was". De installatie was eerder te zien op "Art Basel" en in de Galleria Continua in San Gimignano, Italië.

In 2012 was er een dialoogtentoonstelling in het museum De Pont te Tilburg tussen haar werk en dit van de overleden kunstenaar Philippe Vandenberg. [2]

De kunstenares zal in 2013 tentoonstellen in het Belgisch paviljoen voor de Biënnale van Venetië. Naar aanleiding van deze aanstelling stelde minister Joke Schauvliege:Berlinde De Bruyckere behoort tot een generatie Vlaamse kunstenaars die de jongste jaren internationaal nadrukkelijk de neus aan het venster steekt. Maar wat mij bovendien treft in haar artistieke praktijk, is haar diepmenselijk engagement. Ik ben er daarom van overtuigd dat deze kunstenaar in het paviljoen een zeer sterke solopresentatie zal neerzetten.

Onderscheidingen

Referenties

Externe link