Bernardus Marie Bahlmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bernardus Marie Bahlmann
Bernardus Marie Bahlmann
Geboren Groesbeek, 20 augustus 1848
Overleden 's-Gravenhage, 13 mei 1898
Partij Rooms-Katholieken;
Bahlmannianen
Religie Rooms-Katholiek
Titulatuur Mr.
Functies
1880 - 1898 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bernardus Marie Bahlmann (Groesbeek, 20 augustus 1848's-Gravenhage, 13 mei 1898) was een Nederlands politicus en naamgever van de Bahlmannianen.

Bahlmann was een belangrijk exponent van de conservatieve vleugel van de katholieken en voornaamste katholieke tegenstander van Schaepman. Hij kwam uit een familie van textielhandelaren. In de Kamer hield hij zich vooral bezig met financiën en economische zaken en kwam hij op voor de belangen van de industrie (handelsbescherming). Hij speelde als redacteur een belangrijke rol bij het dagblad De Maasbode.

Bahlmann stierf in de vergaderzaal van de Tweede Kamer tijdens een redevoering, toen hij fel ageerde tegen het voorstel om de mogelijkheid van plaatsvervanging (remplacering) bij het leger af te schaffen. Nadat hij onwel was geworden, werd de vergadering verdaagd, en ontving hij van zijn medelid Mgr. Everts de absolutie. Deze bad samen met Mgr. Nolens de gebeden der stervenden. Aan zijn graf sprak Schaepman, die in politiek opzicht zijn tegenstander was geweest.