Naar inhoud springen

Berserk (manga)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berserk
ベルセルク
(Beruseruku)
Doelgroep Seinen
Genre Actie, Avontuur, Bovennatuurlijk, Horror
Manga: Berserk
Mangaka Kentaro Miura
Uitgever Glénat
Andere uitgevers Vlag van Canada Vlag van Verenigde Staten Dark Horse Comics
Publicatie in Vlag van Japan Young Animal
Originele publicatie 1 december 1990 – lopend
Delen 42
Tv-anime: Berserk: Kenpū Denki
Regie Naohito Takahashi
Studio OLM, Inc.
Netwerk Vlag van Japan Nippon Television, Animax
Originele uitzending 7 oktober 1997 – 31 maart 1998
Afleveringen 25
Tv-anime: Berserk
Regie Shin Itagaki
Studio Millepensee
Originele uitzending 1 juli 2016 – 23 juni 2017
Afleveringen 24
Film: 'The Egg of the King (2012)
Regie Toshiyuki Kubooka
Studio Studio 4°C
Première Vlag van Japan 4 februari 2012
Lengte 77 minuten
Film: 'The Battle for Doldrey (2012)
Regie Toshiyuki Kubooka
Studio Studio 4°C
Première Vlag van Japan 23 juni 2012
Lengte 100 minuten
Film: 'Descent (2013)
Regie Toshiyuki Kubooka
Studio Studio 4°C
Première Vlag van Japan 1 februari 2013
Lengte 120 minuten

Berserk is een Japanse mangaserie geschreven en geïllustreerd door Kentaro Miura. De manga verscheen in 1990 voor het eerst in het mangamagazine Young Animal, uitgegeven door Hakusensha. Er zijn op het moment (2023) 42 volumes/tankōbons uitgebracht in Japan. De manga werd door uitgeverij Glénat deels vertaald in het Nederlands.

Waarschuwing: Berserk bevat duistere verhaallijnen, doorspekt met expliciet geweld en bloot. Kortom: de manga onderzoekt het beste en slechtste in de mens.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Guts ‘de zwarte krijger’ zwerft door middeleeuws Europa op zoek naar de mysterieuze God Hand. Onderweg wordt hij achtervolgd door apostelen. Deze wezens lijken wel weggelopen uit schilderijen van Bosch en worden aangetrokken door een demonisch merkteken in zijn nek. Met zijn onmenselijke kracht verkregen door zijn moeilijke en harde jeugd als lid van een bende huurlingen, zijn gigantische zwaard 'Dragon Slayer' en zijn ijzeren handprothese doodt hij de demonen die zijn pad kruisen. Op zijn zoektocht naar wraak op degene die hem het merkteken gaf komt hij vele interessante personen en schepsels tegen die allemaal op een manier door hem beïnvloed worden.

Berserk is opgesplitst in een aantal verhaallijnen.

  • De zwarte krijger (The Black Swordsman) (volume 1 tot 3)
  • De gouden tijd (The Golden Age) (volume 3 tot 14)
  • Retribution of Conviction (volume 14 tot 21)
  • Hawk of the Millennium Empire (volume 22 tot 35)
  • Fantasia (vanaf volume 35, wordt nu nog aan gewerkt)

Enkel De zwarte krijger en De gouden tijd verhaallijnen werden tot op heden volledig vertaald in het Nederlands.

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste dertien delen (omvatten De zwarte krijger en De gouden tijd verhaallijnen) van de manga werden door OLM Incorporated verwerkt tot een 25 afleveringen tellende anime. Deze werd in Japan in 1997 uitgezonden van 7 oktober tot 31 maart 1998. De anime focust zich in een flashback vooral op Guts zijn tijd bij de Troep van de Valk en zijn vriendschap met hun charismatische leider Griffith. Sommige stukken en personages uit de manga werden geschrapt of hun karakter werd aangepast.

In 2016 kwam er een nieuwe animeserie en werden er 12 afleveringen uitgezonden, gevolgd door een tweede seizoen van 12 afleveringen in 2017. De serie bevat elementen van de De zwarte krijger en Conviction. De kwaliteit van de animatie, doorspekt met CGI, is voor velen wat teleurstellend. Deze reeks herneemt het verhaal na de dramatische gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de eclips.

Anime films[bewerken | brontekst bewerken]

De gouden tijd verhaallijn vormt ook de basis voor 3 films, gemaakt door Studio 4°C en geregisseerd door Toshiyuki Kubooka. In 2012 verschenen Golden Age Arc I - The Egg of the King en Golden Age Arc II - The Battle for Doldrey.

Het drieluik werd in 2013 afgesloten met Golden Age Arc III: Descent. Deze films introduceren weliswaar een aantal belangrijke personages zoals Puck en de Skull Knight maar zijn eveneens geen getrouwe verfilming van de manga.

The Egg of the King verwijst naar een Behelit, een onheilspellend eivormig object, bezaaid met menselijke gelaatstrekken dat Griffith als talisman draagt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]