Bert Jan Flim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Estherbrandt (overleg | bijdragen) op 24 apr 2020 om 22:23. (nieuw boek toegevoegd, geboorteplaats veranderd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bert Jan Flim
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1957
Geboorteplaats Leeuwarden
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep historicus
Werk
Bekende werken Omdat hun hart sprak (1995)
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Bert Jan Flim (Nijverdal, 1957[1]) is een Nederlands historicus, werkzaam aan Het Friesland College.

Levensloop

Flim werd geboren als de zoon van Herman Flim, een bakker uit Nijverdal. In 1995 promoveerde Flim op het proefschrift Omdat hun hart sprak, over de geschiedenis van het 'kinderwerk'. Later verscheen er een gelijknamige documentaire waarin een gedeelte van de dissertatie werd belicht, te weten de crèche Kindjeshaven in Utrecht.[2] Eind april 2012 verscheen Onder de klok, Georganiseerde hulp aan joodse kinderen, een gedeeltelijke bewerking van de dissertatie.[3] In het boek staan het Utrechts Kindercomité en de Amsterdamse Studenten Groep centraal.

Herman Flim, de vader van Bert Jan Flim, maakte in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de NV, de Naamloze Vennootschap. De NV was een onderduikorganisatie die naast het Utrechts Kindercomité, de Amsterdamse Studenten Groep en de Trouwgroep joodse kinderen in veiligheid bracht, die voornamelijk uit de crèche kwam tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Herman Flim had de zorg over meer dan 70 joodse kinderen. De bekendste onder hen is Ed van Thijn, de latere burgemeester van Amsterdam. Herman Flim werd, net als alle leden van de NV, onderscheiden door Yad Vasjem.

Over de NV schreef Bert Jan Flim in 2020 het boek Het grote kinderspel, Hoe verzetsgroep NV honderden joodse kinderen liet onderduiken. Het verscheen bij Amphora Books. N.a.v. de verschijning werd er een filmpje gepubliceerd.

Noten

  1. L. Vogelaar, Redding voor Joodse kinderen. Reformatorisch Dagblad (20 juni 2012). Geraadpleegd op 16 augustus 2016.
  2. Omdat hun hart sprak. Omroep MAX. Geraadpleegd op 16 augustus 2016.
  3. Onder de klok. Gibbon Uitgeefagentschap. Geraadpleegd op 16 augustus 2016.