Utrechts Kindercomité

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Utrechts Kindercomité of kortweg Kindercomité was tijdens de bezetting een Nederlandse verzetsgroep uit Utrecht die zich bezighield met het laten onderduiken van enkele honderden Joodse kinderen.

Het Kindercomité werd in de zomer van 1942 opgezet door Jan Meulenbelt en Rut Matthijsen. Enkele honderden Amsterdamse kinderen konden via deze organisatie en de Amsterdamse Studentengroep door het gehele land onderduiken. Tot het Kindercomité behoorden vooral ongehuwde Utrechtse studenten van de - door de bezetter gesloten - universiteit. Enkele personen die hiertoe behoorden of ermee in verband stonden waren Frits Iordens, Geert Lubberhuizen, Piet Meerburg, Ru Paré, Ankie Stork,[1] Hetty Voûte en Annie de Waard. Naast de circa 400 kinderen die konden onderduiken, wist men ook enkele volwassenen onder te brengen. Om nadien de kinderen weer op te kunnen sporen werd een minutieuze administratie bijgehouden die veilig was ondergebracht in het rooms-katholieke Aartsbisschoppelijk Paleis van aartsbisschop Johannes de Jong aan de Utrechtse Maliebaan.

Enkele kinderen zijn uiteindelijk toch opgepakt, een aantal leden van het Kindercomité is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De naam voor deze groep is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]