Naar inhoud springen

Bert Koene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bert Koene (Assendelft, 1943) is een Nederlandse schrijver van non-fictie, voornamelijk op het gebied van geschiedenis en steeds op basis van eigen research. Van professie is hij echter natuurkundige.

Hij studeerde dat vak eerst aan de Universiteit van Amsterdam en stapte later over naar de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van de studie verrichtte hij in Groningen promotieonderzoek op een kernfysisch onderwerp. Vervolgens was hij verbonden aan het Brookhaven National Laboratory op Long Island in de Verenigde Staten en de Tri-University Meson Facility (TRIUMF)) te Vancouver, Canada. In 1978 maakte hij de overstap van kernfysica naar het onderzoek van elementaire deeltjes bij CERN in Genève, met het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (NIKHEF) te Amsterdam als thuisbasis. Hij had de leiding over het Nederlandse aandeel in drie achtereenvolgende grote CERN-experimenten.

Terugverhuizend naar Nederland na een periode in Genève, kwam Koene in 1991 schuin tegenover het Rijksarchief Noord-Holland in Haarlem te wonen. Dat was op zaterdagen geopend. Hij keek er eens rond en raakte gefascineerd door de onderzoeksmogelijkheden die er voor het oprapen lagen. Hij besloot daar vrije uurtjes in te stoppen. Hij stootte op een intrigerend onderwerp met weinig direct bronnenmateriaal, maar waarover met statistische gegevensbewerking misschien toch opheldering was te verkrijgen. Het betrof de zogenoemde stand der Hollandse ’welgeborenen’, gewone boerenfamilies die in bepaalde opzichten de rechten van edellieden hadden. Dit onderzoek resulteerde in een publicatie die aandacht trok, maar verder kon hij nauwelijks tijd vrijmaken voor de historische liefhebberij.

Echter, in 2001 bereikte Koene in zijn professionele werkzaamheden een punt waarop overdracht aan een opvolger goed mogelijk was. Hij hakte de knoop door, nam met gebruik van een vroegpensioenregeling afscheid van de natuurkunde en werd zelfstandig onderzoeker op voornamelijk geschiedkundig gebied. Dit heeft inmiddels (stand van eind 2024) geleid tot ruim vijftig publicaties waarvan vijftien in boekvorm. Overigens verraden twee van de boektitels dat Koene, tussen alle geschiedenis door, zijn interesse in harde wetenschap en techniek niet verloren heeft.

  • 2003, Midden-Kennemerland in de Vroege en Hoge Middeleeuwen. Het land, de bewoners en hun heren tussen 700 en 1300 (Uitgeverij Verloren) - samen met Jan Morren en Fred Schweitzer
  • 2005, Voor God, Graaf en Geslacht. De kroniek van de ridders van Assendelft (Verloren)
  • 2007, Stemmen uit een stille stad. Intieme berichten uit Haarlems late regententijd (Gottmer)
  • 2010, Goede luiden en gemene onderzaten. Assendelft vanaf zijn ontstaan tot de nadagen van de Gouden Eeuw (Verloren)
  • 2011, De Caeskopers. Een Zaanse koopmansfamilie in de Gouden Eeuw (Verloren)
  • 2013, Schijngestalten. De levens van diplomaat en rokkenjager Gerard Brantsen (Verloren)
  • 2014, Adel in opspraak. De Westerholts van Hackfort in de achttiende eeuw (Verloren)
  • 2014, De wereld van onze kleinkinderen (Aspekt) - in 2015 ook in het Engels (Aspekt) en Duits (Frieling Verlag) verschenen
  • 2016, Oranjeman Suideras. Een leven zonder toegeeflijkheid (Verloren)
  • 2017, De diligences van Bouricius. Anderhalve eeuw bedrijvigheid langs 's heren wegen (Verloren)
  • 2019, De mensen van Vossenburg en Wayampibo. Twee Surinaamse plantages in de slaventijd (Verloren)
  • 2021, De man die op Thorbecke moest passen. Politicus, vrijmetselaar en slavenvriend Jan Nedermeijer van Rosenthal (Amsterdam University Press)
  • 2022, Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten. Het bewind van de familie Voorhoeve (Walburg Pers)
  • 2023, Hoop van u te dromen. De verboden liefde van jonkvrouw Maria van Wassenaer (Walburg Pers)