Berthold Schwarz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berthold Schwarz

Berthold Schwarz (14e eeuw) was een Duitse Franciscaner monnik die zich bezighield met alchemie. Aan hem werd de uitvinding van het buskruit toegeschreven, maar tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat dit ten onrechte is en door sommige auteurs wordt zelfs getwijfeld aan zijn bestaan.

Schwarz zou geleefd hebben in een klooster in Freiburg. Hij werd mogelijk geboren als Konstantin Anklitzen, maar zou zijn naam veranderd hebben in Berthold toen hij in het klooster trad. De bijnaam Schwarz zou hij te danken hebben aan zijn chemische experimenten.

Er is vrij weinig over zijn leven bekend, maar volgens verschillende bronnen zou hij de eerste Europeaan zijn geweest die het buskruit zou hebben uitgevonden. Volgens vele oudere bronnen zou dit tussen 1313 en 1353 hebben plaatsgevonden. Het kruit noemde hij Schwarzpulver, de naam zwartkruit zou hier dan van zijn afgeleid.

De betrouwbaarheid van dit verhaal wordt door de meeste historici in twijfel getrokken omdat Roger Bacon al in 1248 schreef over buskruit. Een aantal historici denkt dat Schwarz wel de eerste was die buskruit in Duitsland heeft uitgevonden en het daar heeft geïntroduceerd. Dit verklaart de plotselinge toename van buskruit in Duitsland in de 14e eeuw.

In de 19e eeuw werd Schwarz in Duitsland beschouwd als de uitvinder van het buskruit. In Freiburg werd daarom in 1853 een standbeeld van hem onthuld.