Beth Shoshanna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De aron hakodesj van de joodse gemeente Beth Shoshanna in de Grote Synagoge van Deventer. Bovenop staat de Hebreeuwse tekst דע לפני מי אתה עומד "Da lifné mi ata omed", "weet voor wie je staat". Het parochet (gordijn/voorhang) is duidelijk zichtbaar. Op de voorgrond de amoed (lessenaar) van de chazzan (voorzanger) en de leestafel waar de Thorarol op wordt gelegd tijdens de Thoralezing.

Beth Shoshanna (Hebreeuws בית שושנה) is een joodse gemeente die huist in de Grote Synagoge van Deventer aan de Golstraat. Het is een joodse gemeente op basis van gelijkwaardigheid: ieder kan vanuit de specifieke talenten die hij/zij gekregen en ontwikkeld heeft een bijdrage leveren aan de gemeenschap.

De Joodse Gemeente Beth Shoshanna (Hebreeuws ק׳׳ק בית שושנה) is aangesloten bij Masorti, de grote Joodse stroming voor traditioneel/conservatief Jodendom, die wereldwijd ca. 2 miljoen leden telt.

De sjoel aan de Golstraat is zowel een beth knesset als een beth midrasj. Beth knesset wil zeggen een huis van samenkomst: samenkomen voor de sjoeldiensten, samen eten, veel zingen en ook samen de joodse feesten vieren. Beth midrasj betekent leerhuis: er wordt geleerd en er worden joods-culturele activiteiten ontplooid.

Gemiddeld eens per drie weken vindt er een dienst plaats: op sjabbat-ochtend (zaterdag), erev sjabbat (vrijdagavond) of motsé sjabbat (uitgaande sjabbat, op zaterdagmiddag/-avond). In de diensten worden de orthodoxe (NIK) en liberale (LJG) sidoer (gebedenboek) naast elkaar gebruikt. Tevens worden delen van de Hebreeuwse tekst van de dienst ook fonetisch aangeboden zodat iedereen mee kan zingen.

Op 8 november 2014 werd in de Grote Synagoge een eigen thorarol ingewijd en in de aron hakodesj geplaatst, een gebeurtenis die door Beth Shoshanna van groot belang wordt gevonden.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]