Masorti jodendom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het masorti jodendom of conservatief jodendom (Hebreeuwse schrijfwijze van 'masorti': מסורתיים - 'traditioneel') is een richting binnen het jodendom die wijzigingen in de uitvoering van de joodse wet (halacha) toestaat wanneer deze zijn gemachtigd door een geaffilieerd rabbinaat. Conservatief jodendom is de benaming die wordt gehanteerd in de Verenigde Staten en Canada, daarbuiten - dus ook in Israël - gebruikt men de term masorti jodendom. Conservatief betekent hier dat men, in tegenstelling tot het liberaal jodendom, zich vrij strikt houdt aan de traditionele wetten van het jodendom. Het masorti of conservatief jodendom is midden 19e eeuw in Duitsland ontstaan, als reactie op het reformjodendom, en kreeg begin 20e eeuw voor het eerst geïnstitutionaliseerd vorm in de Verenigde Staten.

In het conservatief of masorti jodendom wordt op de naleving van de meeste vereisten van de joodse wet aangedrongen, zoals besnijdenis van mannelijke zuigelingen en het eten van ongerezen brood tijdens Pesach. De richting staat evenwel open voor de aanpassing van de vereisten van enkele wetten om rekening te houden met moderne omstandigheden (bijvoorbeeld enkele details van de joodse spijswetten).

Wereldwijd telt Masorti ca. 2 miljoen aangesloten Joden, vallend on de koepelorganisatie[1].

De Nederlandse beweging van masorti jodendom heet Masorti Nederland (MN). Momenteel (2015) zijn er twee Masorti-gemeentes in Nederland, met synagoges in Weesp (Masorti Almere/Weesp)en Deventer (Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna). Masorti Nederland heeft sinds 21 februari 2009 David Soetendorp als eigen rabbijn.

Externe links[bewerken]