Betonmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine betonmolens
Zelfrijdende betonmolen

Een betonmolen is een werktuig waarmee grind, zand, cement en water gemengd worden tot metsel- of betonspecie of waarmee de betonspecie wordt vervoerd. Er zijn kleine betonmolens voor gebruik op de bouwplek en grote zelfrijdende betonmolens voor het vervoer van in een betonmortelcentrale aangemaakte specie.

Kleine betonmolen[bewerken | bron bewerken]

Het aanmaken van een betonmengsel met een betonmolen gaat als volgt:

  1. De betonmolen starten;
  2. De helft van de granulaten, en een deel van het water toevoegen;
  3. Al het cement toevoegen;
  4. Het zand en de rest van het grind toevoegen;
  5. Water toevoegen tot de plasticiteit in orde is;
  6. Enkele minuten laten doormengen.

Een kleine betonmolen heeft binnen in de draaibare trommel schuin geplaatste schoepen waardoor het mengsel naar boven gebracht wordt dat vervolgens door de zwaartekracht weer naar beneden valt. Ook bij lange mengtijden wordt het mengsel niet goed homogeen. De trommel wordt aangedreven door een elektromotor of benzinemotor. De trommel wordt leeggemaakt door de opening van de draaiende trommel met een handwiel naar beneden te draaien.

Zelfrijdende betonmolen[bewerken | bron bewerken]

In een zelfrijdende betonmolen, ook wel betonmixer, truckmixer of in de volksmond cementwagen genoemd, kan beton worden gemixt en vervoerd van de betonmortelcentrale naar de bouwplaats. In de trommel bevindt zich een vaste spiraal aan de trommelwand, die tijdens het transport het betonmengsel homogeen houdt en tijdens het lossen het mengsel omhoog transporteert. Via een verlenggoot kan het beton dan op de gewenste plaats worden gestort. Verder bestaat de trommel uit hoogwaardig staal om het mengsel van cement, zand, grind en water te behouden en zodat deze gemixt kan worden om een massa te creëren die vervolgens gestort kan worden. Daarnaast bestaan er zelfrijdende betonmolens met een eigen pomp en mast: de mixerbetonpomp. Een zelfrijdende betonmolen is vaak onmisbaar voor de bouw. Doordat het mengsel snel verwerkt moet worden, zijn de zelfrijdende betonmolens de ideale voertuigen om dit mengsel af te leveren.[1]

Verschillende merken mobiele betonmolens[bewerken | bron bewerken]

Voorbeelden van fabrieken die mobiele betonmolens produceren zijn:

Daarnaast bestaan er zelfrijdende betonmolens met een eigen pomp en mast: de mixerbetonpomp.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Cement mixers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.