Beurs- en waaggebouw (Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voormalige Beurs- en waaggebouw

Het Beurs- en waaggebouw is een gebouw uit 1880 in de Friese hoofdstad Leeuwarden, waarin een beurs en een waag gevestigd waren.

Het neoclassicistische gebouw aan de Wirdumerdijk is een ontwerp van architect Thomas Adrianus Romein. Van hem zijn ook andere neoclassicistische gebouwen, zoals het Paleis van Justitie en de Terbantster Tsjerke in Terband. Het benedengedeelte, de waag, nam de waagfunctie over van de waag aan het Waagplein uit 1590.

In de jaren '80 kreeg het gebouw de functie van openbare bibliotheek. Sinds 2019 is Campus Fryslân van Rijksuniversiteit Groningen in het gebouw gevestigd.

Voorafgaand aan de inhuizing van Campus Fryslân is het Beursgebouw grondig gerenoveerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma en J.O.N.G. architecten. De originele functie van het oude beursgebouw heeft als inspiratie gediend voor de inrichting van het nieuwe faculteitsgebouw. Warmtepompen en 362 zonnepanelen zorgen dat het gebouw volledig energieneutraal is.

De Beurs is een semi-publiek gebouw van een faculteit die nadrukkelijk in verbinding wil staan met de stad Leeuwarden en de verdere omgeving. Om ontmoetingen te stimuleren organiseert de faculteit zelf of in samenwerking met anderen regelmatig publieksactiviteiten (lezing, debat, expositie, seminar, enz.)