Bevrijdingsmonument Zetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingsmonument
Bevreidingsmonument Zetten.JPG
Kunstenaar Gé Berns
Jaar 1984
Materiaal roestvrijstalen
Locatie Zetten
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het bevrijdingsmonument is een monument in Zetten. Het monument herinnert de inwoners van Zetten aan de teruggewonnen vrijheid en aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument laat door middel van stenen de dank zien aan de soldaten van Britse, Canadese, Belgische, Amerikaanse en Nederlandse afkomst.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het monument staat op een heuvel van gras op het Wilhelminaplein. Het monument is een roestvrijstalen V op een kleine ophoging van steen. In de stenen ophoging zit een gegraven V welke een loopgraaf voorstelt. Onder de V zit een plaquette met de tekst: Om hen in vrijheid te gedenken. To remember them in freedom. 1940 – 1945. Aan de zijkant rechts van de plaquette zitten vijf wapens gemetseld. Deze wapens vertegenwoordigen de vier naties welke geholpen hebben met de bevrijding van de Betuwe, het Nederlandse wapen is echter aangebracht op de gesneuvelde Nederlandse soldaten te herdenken. De loopgraaf staat voor de vele burgerslachtoffers.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het monument is ontworpen door Gé Berns en is onthuld op 24 september 1984. Een basisschool in Zetten maakt enkele malen per jaar het monument schoon. Dit om de leerlingen te laten merken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit monument is gemaakt door een paar leerlingen de toenmalige LTS te Andelst. Een van die Leerlingen was Frans Derksen die namens de LTS ook bij de huldiging aanwezig was.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]