Bijenpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Er zijn ligusterhagen als afscheiding op het Bijenpark

Het Bijenpark is de naam van twee tuinparken in Amsterdam Nieuw-West

Het eerste Bijenpark werd in 1913 opgericht door de Bijenvrienden Sociëteit Amsterdam, sinds 1920 is dit de Amsterdamse Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt (AVBB).

Dr. Wilhelm Sieger (1886-1956), directeur van de Amsterdamse Chininefabriek (ACF), speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de bijenparken. De fabriek gebruikte het gif van bijen om medicijnen te maken tegen reuma.

Het "oude" Bijenpark bevindt zich sinds 1936 aan de Sloterweg naast het eveneens door Sieger aangelegde Siegerpark in de Riekerpolder. In 1949 kon het park in zuidelijke richting uitgebreid worden, echter tussen 1963 en 1965 werd het zuidelijk deel van de beide parken onteigend voor de aanleg van de Rijksweg A4 (Nieuwe Haagseweg).[1]

De door de wegaanleg verdreven bijenhouders verhuisden naar een nieuw park. Het Nieuwe Bijenpark, geopend in 1965, ligt bij de Osdorperweg in de Polder De Eendracht en maakt deel uit van de Tuinen van West en van de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Hier bevindt zich ook een klein Imkermuseum met een documentatiecentrum van de AVVB.

De beide huidige parken omvatten zowel siertuinen als imkertuinen voor bijenhouders. Beide parken zijn ontworpen door tuinarchitect Jan Bosma, in Engelse landschapsstijl. Beide zijn erkend als vogelreservaat. De tuinparken worden sinds 1953 beheerd door de Stichting Bijenpark Amsterdam (SBA).

Externe links[bewerken]