Bijzonder Bijstandsteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Bijzonder Bijstandsteam, bijgenaamd de Bottinekes, kortweg BBT, is een interventiegroep van de Antwerpse politie die ingrijpt bij crisissituaties. Het BBT wordt voornamelijk ingezet binnen de politiezone Antwerpen en in bepaalde gevallen in de lokale politiezones in de regio Antwerpen en is een soort lokale variant van de speciale eenheid (CGSU) van de Federale Politie. In Nederland gebruikt men hiervoor het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam.

Taken[bewerken]

- Optreden in vuurwapengevaarlijke situaties en aanhouding vuurwapengevaarlijke personen

- Optreden bij tactisch complexe aanhoudingen

- Beveiligingsopdrachten (personen, arrestanten, verdachten,... )

Verschil BBT/CGSU[bewerken]

Het BBT is een gespecialiseerde bijstandseenheid van de lokale politie Antwerpen die op korte termijn kan worden ingezet voor bepaalde situaties (zie taken) binnen de politiezone Antwerpen of (in bepaalde gevallen) daarbuiten.

Het CGSU van de federale politie is een speciale eenheid die op korte termijn kan worden ingezet binnen lokale politiezones of voor andere federale eenheden binnen het ganse Rijk.

Gezien het feit dat zij vanuit de politiezone Antwerpen werken zullen zij eerder op de hoogte en ter plaatse zijn dan het CGSU. Er bestaan dan ook duidelijke afspraken tussen het CGSU en het BBT. Binnen het Antwerpse zal het BBT voor bepaalde situaties (gijzeling, fort-chabrol (verschanst gewapend persoon), anti-terreur,,...) een beveiligingsperimeter innemen in afwachting van het ter plaatse komen van het CGSU.

Dood van Jonathan Jacob[bewerken]

In februari 2013 raakte het Bijzonder Bijstandsteam in opspraak nadat het tv-programma Panorama zes leden van het BBT, zou beschuldigen van betrokkenheid bij de dood van de 26 jarige Jonathan Jacob.[1] De omstandigheden van zijn dood werden, tot de reconstructie van Panorama, in de doofpot gehouden.

Chronologie[bewerken]

Op 5 januari 2010 kwam Jonathan Jacob, 26 jaar oud, thuis onder invloed van amfetamines. Omdat hij op zijn kamer overal beestjes zag, wilde hij terug vertrekken. Zijn ouders lieten hem gaan.

De nacht bracht hij door in Brussel en de volgende dag werd hij aangetroffen op een druk kruispunt in Borsbeek. Jacob werd door de politie gearresteerd wegens gebruik van amfetamine. Hij werd overbracht naar een politiekantoor in Mortsel, alwaar hij door een huisarts onderzocht werd. Diens diagnose was, dat Jacob in psychotische staat verkeerde, al dan niet vanwege drugsgebruik, en voor zijn eigen veiligheid in hechtenis genomen moest worden. Daarop besloot het parket Jacob naar het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen in Boechout te brengen. De psychiatrische inrichting weigerde hem tot twee keer toe op te nemen wegens zijn agressieve houding. Jacob werd opnieuw overgebracht naar Mortsel en opgesloten in een cel.

De substitute Kim De Laet gaf daar opdracht Jacob door een injectie met verdovende en kalmerende middelen te laten immobiliseren.[2][3] Omdat Jonathan Jacob zich agressief opstelde, besloot de politie het BBT in te roepen.[4] Op camerabeelden is te zien hoe eerst een lichtgranaat in de cel werd gegooid, waarna vervolgens zes BBT'ers binnengingen en met schild en duwvork Jacob overmeesterden. Hij werd vastgehouden zodat de injectie gegeven kon worden. Kort daarna stelde de politie vast dat hij niet meer ademde en geen hartslag meer had. Uit het autopsieverslag blijkt dat Jacob stierf aan inwendige bloedingen.[5]

Nasleep[bewerken]

In een reactie op de onthullingen liet de politie van Antwerpen weten de betrokken agenten niet te zullen schorsen zolang het onderzoek duurde. Op 22 februari 2013 vroeg Joëlle Milquet, minister van Binnenlandse Zaken, alsnog om de schorsing.[6]

Externe links[bewerken]