Biljart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lodewijk XIV speelt biljart in 1694
Poolballen
Een partijtje biljart geschilderd door Jean Béraud
Polygoonjournaal uit 1930. Beelden van de Rotterdammer Kuyper tijdens de biljartkampioenschappen in Breda, waar hij winnaar werd. Zonder geluid.

Biljarten is een spel waarbij door middel van een lange, dunne houten stok, de keu, ballen in een rechthoekige bak met lage randen, het biljart (de tafel), kunnen worden bespeeld. Daarbij mag met de punt van de keu alleen de speelbal worden gestoten, die op zijn beurt andere ballen moet raken.

Carambolebiljart[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan verschillende vormen van biljarten. In het Nederlands wordt onder 'biljart' zonder verdere aanduiding meestal het carambolebiljart verstaan, waarbij met drie biljartballen gespeeld wordt, en de speelbal de andere twee ballen moet raken; er bestaan verschillende spelsoorten binnen het carambolebiljart, zoals libre, bandstoten, driebanden en kaderspelen.

Andere vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het carambolebiljart zijn snooker en pool het bekendst, waarbij met de speelbal de overige ballen (meer dan twee) in gaten in de rand van de tafel moeten worden gekaatst. Een andere vorm van biljart die populair is in Vlaanderen is het golfbiljart waar men rechtstreeks zijn ballen in een gat moet spelen.

In Nederland en België was het carambolebiljarten de gewone vorm van biljarten en waren pool- en vooral snookertafels nauwelijks te vinden; die spelsoorten werden ook niet als serieuze sport beoefend. Intussen heeft vooral snooker meer aandacht gekregen en, afhankelijk van de streek, is vaak een snookertafel eenvoudiger te vinden dan een tafel voor het carambolebiljart.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Billiards van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.