Billy West (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Billy West
Billy West in 1917
Algemene informatie
Volledige naam Roy B. Weissburg
Geboren 22 september 1892
Overleden 21 juli 1975
Land Vlag van Rusland Rusland
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1912-1937
Beroep Filmacteur, filmproducent, regisseur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Billy West (Rusland, 22 september 1892Hollywood, Californië, 21 juli 1971) was een Russisch-Amerikaans filmacteur, filmproducent en regisseur in het stommefilmtijdperk. Hij was vooral bekend als Charlie Chaplin-imitator.

West werd geboren als Roy B. Weissburg en nam na zijn emigratie naar Amerika de artiestennaam Billy West aan.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1917 konden de bioscopen niet aan de vraag naar Charlie Chaplin-komedies voldoen. West werd, als succesvol pantomimespeler op het vaudeville-toneel, gevraagd om imitatie-Chaplinfilms te maken. West kleedde zich exact als de werkelijke Chaplin en kopieerde de bewegingen en make-up zo goed, dat hij nu nog steeds regelmatig voor de daadwerkelijke zwerver wordt aangezien. Chaplin zelf was ooit bij een opname van West aanwezig en gaf hem het compliment Je bent een verdomd goede imitator.

Enkele van zijn films zouden later als Charlie Chaplin-films op de videomarkt komen. Oliver Hardy speelde hierin de rol van slechterik, zoals imitator Eric Campbell de rol van zwerver had aangenomen.

West stopte in 1922 als Chaplin-imitator en zette daarna andere personages neer. Toen hij in 1925 zelf achter de camera plaatsnam, produceerde hij onder andere een korte serie slapstickkomedies met Oliver Hardy en Bobby Ray in de hoofdrollen.

Na de introductie van de geluidsfilm had West alleen nog wat kleine rollen in films voor kleine onafhankelijke studio's en Columbia Pictures.

Billy West als Charlie Chaplin-imitator

Gedeeltelijke filmografie[bewerken | brontekst bewerken]