Binaire optie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een binaire optie of digitale optie is een vorm van een financiële optie. Het gaat om een complexe variant van de standaard financiële optie, met meestal afwijkende contractspecificaties.[1] Een digitale optie keert bij verval van de optie een vast bedrag uit of helemaal niets. Dit in tegenstelling tot gewone opties die meer waard worden naarmate ze meer in the money raken.

Binaire opties zijn een riskant beleggingsproduct[1] met een lage financiële en technische instapdrempel. Ze worden via verschillende kanalen online aangeboden.[1]

Typen[bewerken]

Er zijn twee typen binaire opties: de high/low binaire optie, en de one touch binaire optie. Bij de high/low binaire optie onderscheiden we nog de calloptie en de putoptie. De calloptie keert uit als de koers stijgt, de putoptie keert uit als de beurs daalt. Bij winst wordt de inleg terugbetaald en een vooraf vastgesteld rendement (vaak 80% of meer) uitgekeerd. De one touch binaire optie kent twee scenario's bij expiratiemoment: 'in the money' en 'out of the money'. Bij het afsluiten van de optie voorspelt de belegger of de koers een bepaald niveau haalt voordat het expiratiemoment bereikt is. Haalt de optie dat niveau ('in the money') dan wordt de inleg plus het rendement uitgekeerd. Haalt de optie dat niveau niet ('out of the money'), dan verliest de belegger zijn inleg. One touch binaire opties zijn meer risicovol, hier geldt dan ook een hoger rendement dan voor high/low binaire opties.

Voorbeelden[bewerken]

High/low binaire optie
Een belegger sluit voor 100 euro een binaire calloptie af op de AEX tegen een vooraf vastgesteld rendement van 80%. Op het moment van afsluiten noteert de AEX 500 punten. Als aan het einde van de looptijd van de optie de AEX-index boven de 500 punten staat, ontvangt de houder van de call zijn 100 euro plus 80 euro rendement. Indien de AEX lager staat, ontvangt hij niets. In het onwaarschijnlijke geval dat de AEX op hetzelfde niveau blijft, krijgt de belegger veelal zijn inleg terug.
One touch binaire optie
Een belegger sluit voor 100 euro een one touch binaire optie af op aandelen van Apple tegen een vooraf vastgesteld rendement van 125%. Het aandeel heeft op dat moment een waarde van 500. De belegger voorspelt dat de waarde van het Apple aandeel in de komende week boven de 520 uit zal komen. Het expiratiemoment ligt dus een week verder, de optie is gekocht op 520. Als in die week het Apple aandeel boven de 520 uitkomt, ontvangt de belegger 225 euro (100 euro inleg terug + 125 euro rendement). Komt het aandeel Apple niet boven de 520 uit, dan ontvangt de belegger niets.