Grieken (financieel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De grieken zijn in de financiële wereld de parameters die de risico's van opties en andere derivaten weergeven. De grieken geven aan wat de risico's zijn van een optie, maar ook grote posities met veel verschillende losse calls en puts over verschillende looptijden worden aangestuurd op deze variabelen - door alle grieken van de losse opties bij elkaar op te tellen. De impact van deze variabelen wordt weergegeven met letters uit het Griekse alfabet, vandaar de term grieken.

Waarde van opties[bewerken]

De waarde van opties wordt bepaald door een beperkt aantal veranderlijke factoren.

  • De stand van de onderliggende waarde (de beurskoers van de aandelen waarop de optie betrekking heeft)
  • De hoogte van de verwachte volatiliteit
  • De rentestand
  • De tijd

Delta[bewerken]

De delta (Δ) meet de gevoeligheid voor de verandering in prijs van de onderliggende waarde. Opties die diep in-the-money zijn zullen in sterke mate meebewegen met het aandeel, opties die nog geen intrinsieke waarde hebben zullen in kleinere mate meebewegen.

Voorbeelden:

  • Een kortlopende Royal Dutch Shell 20 euro call zal met de stand van het aandeel op 29 euro een delta hebben van ongeveer 99. Als het aandeel een euro stijgt, wordt de call 99 cent duurder.
  • Een call met uitoefenprijs 32 zal ongeveer een delta hebben van 25. Als het aandeel een euro stijgt, zal de optie ongeveer 25 cent meer waard worden.

Gamma[bewerken]

De gamma (Γ) meet in welke mate de delta van een optie varieert bij een beweging in de onderliggende waarde. Het is de afgeleide van de delta. De gamma geeft aan in welke mate een handelaar, die zijn positie deltaneutraal wil houden, zijn hedge moet aanpassen bij bewegingen in de onderliggende waarde.

Voorbeeld:

  • Een out-of-the-money call met een delta van 25, zal een veel hogere delta krijgen als het aandeel één euro stijgt, bijvoorbeeld 40. Dat betekent dat de gamma hier 15 is. Een handelaar die deze call verkocht heeft, en er 25 aandelen als dekking bij gekocht heeft, zal bij een stijging 15 aandelen moeten bijkopen.

Theta[bewerken]

De thèta (Θ) geeft aan in welke mate een optie minder waard wordt naarmate de tijd verstrijkt. De thèta wordt uitgedrukt in waardevermindering van een optie per dag.

Vega[bewerken]

De vega is geen Griekse letter, maar "ν" wordt gebruikt als aanduiding. Soms wordt ook de Griekse letter kappa gebruikt als alternatief. De vega geeft aan wat de gevoeligheid is voor veranderingen in de verwachte volatiliteit. Als de vega van een optie 2 is, dan houdt dat in dat de optie 2 euro meer waard wordt als de verwachte volatiliteit één procent stijgt.

Rho[bewerken]

De rho (ρ) is de parameter die de gevoeligheid ten aanzien van de veranderingen van de rentestand aangeeft. Als een optie een rho van 0,5 heeft, dan wordt de optie 50 cent meer waard als de rente één procent stijgt.

Zie ook[bewerken]