Bisdom Sion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diocèse de Sion
Bistum Sitten
Symbolen
Wapen
Basisgegevens
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Kerkprovincie Immediatum
Bisschopszetel Sion
Website https://www.cath-vs.ch/
Hiërarchie
Bisschop Jean-Marie Lovey CRB
Statistieken
Oppervlakte 5.589 km²
Bevolking 322.000 (2014)
Katholieken 247.700 (2014)
Parochies 157
Locatie
Bisdom Sion
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Sion (Latijn: Dioecesis Sedunensis; Duits: Bistum Sitten; Frans: Diocèse de Sion) is een in Zwitserland gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Sion. Het bisdom staat, zoals alle Zwitserse bisdommen, als immediatum onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel.

Het bisdom heeft een oppervlakte van 5.589 km². Het territorium beslaat het kanton Wallis, met uitzondering van de territoriale abdij van Sint-Mauritius en de gemeente Saint-Gingolph. Die laatste gemeente valt onder het Franse bisdom Annecy. Het district Aigle ligt niet in Wallis, maar behoort wel tot het bisdom Sion. In 2020 telde het bisdom ongeveer 260.000 katholieken op een totale bevolking van 358.000 (72,9%). Het bisdom telde toen 142 diocesane priesters en 20 permanente diakens die 157 parochies bedienden.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Prinsbisdom Sion voor vroegere geschiedenis

In 1513 werd het bisdom losgemaakt van de kerkprovincie Tarentaise en direct onder de Heilige Stoel geplaatst. In 1634 werd de prinsbisschop van Sion gedwongen formeel afstand te doen van zijn wereldlijke rechten. In de 15e en 16e eeuw was het slot Auf der Flüe in Naters regelmatig residentie van de bisschoppen van Sion. Sindsdien is de zetel van de bisschop en het domkapittel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Sion.

Bisschoppen[bewerken | brontekst bewerken]

(sinds 1875)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Bisdom Sion op www.catholic-hierarchy.org