Biutiful

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Biutiful
Producent Alejandro González Iñárritu
Fernando Bovaira
Sandra Hermida
Jon Kilik
David Linde
Edmon Roch
Ann Ruark
Scenario Guillermo Arriaga
Nicolás Giacobone
Armando Bo
Hoofdrollen Javier Bardem
Maricel Álvarez
Hanaa Bouchaib
Muziek Gustavo Santaolalla
Montage Stephen Mirrione
Cinematografie Rodrigo Prieto
Première 17 mei 2010
Speelduur 148 minuten
Taal Spaans
Land Vlag van Mexico Mexico
Vlag van Spanje Spanje
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Biutiful is een dramafilm met in de hoofdrol Javier Bardem, geregisseerd door de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu. Het is zijn vierde speelfilm en naast zijn debuut Amores Perros de tweede film in zijn moedertaal, het Spaans. De film werd in 2011 genomineerd voor twee Academy Awards, voor beste buitenlandse film en beste acteur, maar verloren deze aan Hævnen en Colin Firth voor zijn hoofdrol in The King's Speech. De Oscarnominatie van Javier Bardem, voor een niet-Engelstalige hoofdrol was op zich al een opmerkelijke prestatie. Op het filmfestival van Cannes ontving Javier Bardem uit handen van jurypresident Tim Burton de prijs voor beste acteur, maar moest deze om onopgehelderde redenen delen met zijn Italiaanse collega Elio Germano, die de hoofdrol speelde in Daniele Luchetti's La Nostra Vita. Dat Bardem de prijs moest delen, wordt door enkele journalisten geweten aan het feit dat in de jury van dat jaar twee Italianen zaten.

Verklaring titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel Biutiful is afgeleid van de Spaanse spelling van het Engelse woord beautiful en verwijst naar de spelfout die de dochter van de hoofdpersoon in de film per ongeluk maakt bij het maken van haar huiswerk.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film is een Mexicaanse en Spaanse coproductie. Het maken van deze film heeft vanaf het begin van het schrijfproces in totaal drie en een half jaar geduurd. De film werd opgenomen tussen oktober 2008 en februari 2009 in Barcelona, Spanje.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Biutiful is het verhaal over de laatste dagen van de doodzieke alleenstaande vader en sjacheraar Uxbal (Javier Bardem), die in Barcelona zijn geld verdient als tussenpersoon, tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikaanse straathandelaren die namaakartikelen verkopen. Ook neemt hij als paranormaal ‘ziener’ geld in ontvangst voor het delen van de laatste gedachten, gevoelens en ervaringen aan nabestaanden van kort overleden dierbaren. Uxbal woont met zijn zoon (Guillermo Estrella) en dochter (Hanaa Bouchaib) in een appartement in het niet toeristische deel van de stad. Zijn vrouw Marambra (Maricel Álvarez), van wie hij gescheiden is, is manisch-depressief en de voogdij kwijtgeraakt. Wanneer na medisch onderzoek bij Uxbal terminale prostaatkanker wordt vastgesteld, probeert hij zijn fouten recht te zetten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Javier Bardem Uxbal
Rubén Ochandiano Zanc
Eduard Fernández Tito
Maricel Álvarez Marambra
Ana Wagener Bea

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alejandro González Iñárritu heeft de film opgedragen aan zijn vader Hector González Gama, met de woorden; 'Voor mijn prachtige oude eik'.