Bleda (Hun)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bleda (ca. 390 - 445) was een broer van Attila. Ze waren de zonen van Mundzuk, de broer van Octar en Rugila, die de Hunnen in 432 verenigde. Samen met Attila regeerde hij elf jaren over het rijk der Hunnen.

Na de dood van Rugila komen zijn neven aan de macht. In die tijd was Theodosius II de keizer van Byzantium. In 443 vielen de Hunnen de Balkan binnen. In 443 kwamen ze tot Constantinopel, waarna Theodosius zijn verlies toegaf en vredesbesprekingen begon. Overeengekomen werd een betaling van 6000 Romeinse ponden (circa 2000 kg.) goud en een jaarlijkse verdrievoudigde belasting van 2100 Romeinse ponden (circa 687 kg.) goud, waarna de Hunnen zich weer in hun eigen gebied terugtrokken. Bleda zou, volgens Jordanes, tijdens de jacht door Attila zijn vermoord, maar er bestaan ook verhalen, dat Bleda Attila tijdens de jacht wilde vermoorden en dat Attila hem voor was.

Trivia[bewerken]

  • Na de campagne van 441 had Bleda de Moorse dwerg Zerco aan zijn hof, op wie hij zeer gesteld was. hij liet voor hem een harnas op maat maken, zodat hij mee kon als er strijd werd geleverd.