Bleijendijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Landgoed Bleijendijk is een particulier landgoed en natuurreservaat van ongeveer 120 hectare gelegen in de gemeenten Vught, Sint-Michielsgestel en Boxtel.

Het landgoed is van middeleeuwse oorsprong. De eerste bebouwing stamt uit 16de eeuw, en in 1710 werd het voor het eerst vermeld. Door het gebied meandert de Essche Stroom. Het landgoed bestaat uit historische beuken- eiken- en lindelanen, beukenbos, vijverpartijen, cultuurtuinen, een stinzenplantenbos, vlechtheggen, nat- en droog natuurgebied en historische panden. In het zuiden bevindt zich een bron met helder, mineraalhoudend drinkwater. Het huis en landgoed zijn niet vrij toegankelijk.

Sinds 2015 is Landgoed Bleijendijk in handen van de familie Kooistra-Winnemuller. Anno 2021 bevinden zich op het landgoed een biologische melkveehouderij, een biologische tuinderij, een actief bakhuis, een houtzagerij, verblijfs- en workshopaccommodaties. en natuureducatie voor basisscholen uit de omgeving. Op het landgoed wordt actief gewerkt aan een integratie van regeneratieve-biologische, biologisch dynamische landbouw, onderwijs, bewustzijnsontwikkeling en natuurbeheer. Er worden verschillende producten geproduceerd, zoals de streekkaas "De Bleijendijker", gebotteld bronwater, honing, vruchtensap en droge worst, rundsaucijs en andere vleesproducten.

In Vught ligt een gelijknamige wijk Bleijendijk.