Bleijendijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Landgoed Bleijendijk is een particulier landgoed en natuurreservaat van ongeveer 120 hectare gelegen in de gemeenten Vught, Sint-Michielsgestel en Boxtel.

Het landgoed is van middeleeuwse oorsprong. De eerste bekende bebouwing stamt uit 16de eeuw, in 1710 wordt het voor het eerst officieel vermeld. De bedijking van het landgoed is aangelegd vanaf 1483. Door het gebied meandert de Essche Stroom. Het landgoed bestaat uit historische beuken- eiken- en lindelanen, beukenbos, vijverpartijen, cultuurtuinen, een stinzenplantenbos, vlechtheggen, nat- en droog natuurgebied en historische panden. In het zuiden bevindt zich een bron met helder, mineraalhoudend drinkwater. Het huis en landgoed zijn niet vrij toegankelijk.

Sinds 2015 is Landgoed Bleijendijk in handen van de familie Kooistra-Winnemuller. Anno 2023 bevinden zich op het landgoed een biologische melkveehouderij, een biologische tuinderij, een actief bakhuis, een houtzagerij, verblijfs- en workshopaccommodaties. en natuureducatie voor basisscholen uit de omgeving. Op het landgoed wordt actief gewerkt aan een integratie van regeneratieve-biologische, biologisch dynamische landbouw, onderwijs, bewustzijnsontwikkeling en natuurbeheer. Er worden verschillende producten geproduceerd, zoals de streekkaas "De Bleijendijker", gebotteld bronwater, honing, vruchtensap en droge worst, rundsaucijs en andere vleesproducten.

In Vught ligt een gelijknamige wijk Bleijendijk.