Bloemstuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloemstukken

Een bloemstuk is een siervoorwerp dat grotendeels bestaat uit snijbloemen. Bloemstukken kunnen worden gekocht bij een bloemisterij, maar ook vrij eenvoudig zelf worden gemaakt.

Voor het maken van een bloemstuk wordt vaak gebruikgemaakt van steekschuim (oasis) waar snijbloemen met een ingekorte steel ingestoken kunnen worden. Dit materiaal wordt vochtig gehouden zodat de bloemen nog water krijgen.

Een bloemstuk verschilt van een boeket doordat een boeket meestal alleen uit samengebonden snijbloemen bestaat. Een bloemstuk daarentegen wordt in een steekmedium (bijvoorbeeld steekschuim) gestoken.

Voorbeelden van bloemstukken[bewerken]

  • Corsages kunnen als tafelversiering dienen, maar worden ook vaak door bruiloftsgasten gedragen. Vrouwen dragen de corsage links met het steeltje schuin omhoog, mannen dragen hun corsage ook links, maar met het steeltje naar beneden.
  • Kransen worden vaak voor uitvaarten en herdenkingen vervaardigd.
  • Biedermeiers zijn ronde, compacte bloemstukken die op een schaal of in een pot.
  • Ajourschikkingen hebben een speelse en zomerse uitstraling. De bloemen kunnen in een mandje gestoken zijn of in de vorm van een krans.
  • Kerststuk en kerstkransbloemstuk ter gelegenheid van kerst met meestal dennentakken en kaarsen.

Bloemstukken voor belangrijke gelegenheden worden vaak door een bloemist vervaardigd. Men kan hierbij denken aan bruiloften en uitvaarten. Dit wordt respectievelijk bruidswerk en rouwwerk genoemd.

Zie ook[bewerken]