Bob Schreiner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bernardus Arthus Marie Schreiner (Den Haag, 23 augustus 1915Brasschaat (gemeente), 31 december 1994) was Engelandvaarder. Hij werd Bob genoemd. Hij was ook de oprichter van Schreiner Airways.

Oorlogsjaren[bewerken]

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Bob Schreiner ambtenaar op het Rijksbureau voor IJzer en Staal. Hij was tevens piloot.

Toen Schreiner in 1941 zijn oude HBS-vriend Hans Fles tegenkwam, begonnen zij na te denken over het ontsnappen naar Engeland. Via Fles kwam Schreiner in contact met Mozes Brandon Bravo, een joodse kleermaker met contacten in Engeland.

Eind maart ging Schreiner naar Leiden, waar hij bij Brandon Bravo op Watersteeg 10 met twaalf jongens zijn plannen besprak. Er konden slechts negen jongens mee, dit waren:

De andere aanwezigen waren helpers. Onder hen de 32-jarige Noordwijkse elektricien Piet Rothert en de Leidse koopman Jan de Jong van de Sicherheitsdienst, die het vertrouwen hadden gewonnen door de motorsloep bij scheepswerf Kerkvliet in Warmond te kopen.

Het vertrek was op 3 april. Ze zouden verzamelen in het huis van Bravo. De Sicherheitspolizei deed er een inval, vond een pistool in het naaimandje van mevrouw Bravo en arresteerde Hans Fles, Polak en Bravo. De anderen waren er nog niet. Ook Schreiner was toevallig te laat. Op straat kwam hij Rothert tegen, die hem waarschuwde niet naar Bravo's huis te gaan. Schreiner en Kooistra doken onder. Hans Fles overleed in Oranienburg. Van Dooremaalen, Habernehl, Van Dalen en Meerman werden op 2 mei gearresteerd. Polak en Bravo werden naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Polak overleed in Buchenwald, Bravo ging voor de Duitsers werken en heeft veel Nederlanders het leven gekost. Na de oorlog werd hij tot celstraf veroordeeld en kwam na acht jaar vrij. Jan de Jong werd tijdens de oorlog geliquideerd, Rothert kreeg na de oorlog levenslang.

Na de oorlog[bewerken]

In 1945 richtte Schreiner het bedrijf Schreiner Airways op. In 1964 koos Schreiner als thuishaven voor Rotterdam Airport waar op 22 juni 2006 een bronzen borstbeeld van Schreiner werd onthuld door zijn kleinzoon Olivier en luchthavendirecteur Roland Wondolleck.

Het bedrijf werd in 2005 overgenomen door het bedrijf CHC Helicopters. CHC staat voor Canadian Helicopter Corporation.