Naar inhoud springen

Bodo Ramelow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bodo Ramelow
Bodo Ramelow
Geboren 16 februari 1956
Osterholz-Scharmbeck
Politieke partij die Linke
Beroep Politicus
Vlag van Duitsland Minister-president van Thüringen
Aangetreden 5 december 2014
Einde termijn 5 februari 2020
Voorganger Christine Lieberknecht
Opvolger Thomas Kemmerich
Huidige functie
Aangetreden 4 maart 2020
Voorganger Thomas Kemmerich
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bodo Ramelow (Osterholz-Scharmbeck, 16 februari 1956) is een Duits politicus van Die Linke. Sinds 2014 is hij (op een korte onderbreking in 2020 na) minister-president van de deelstaat Thüringen. Hij is de eerste politicus van Die Linke die deze positie in de Bondsrepubliek bekleedt.[1]

Ramelow is afkomstig uit de buurt van Bremen en volgde een beroepsopleiding tot handelskoopman. Hij werd actief binnen de vakbond voor Handel, Banken en Verzekeringen, waar hij na de Duitse hereniging deelstaatsvoorzitter in Thüringen werd. In 1999 werd hij lid van de PDS, de voortzetting van de Oost-Duitse communistische partij SED, en werd voor de PDS ook lid van het deelstaatsparlement (de Landdag van Thüringen). In 2003 werd bekend dat Ramelow vanwege zijn communistische verleden door de Bundesverfassungsschutz, de binnenlandse veiligheidsdienst, gevolgd werd. Na een lange juridische strijd besloot het Bundesverfassungsgericht in 2013 dat het verder volgen van Ramelow door de Bundesverfassungsschutz niet toelaatbaar was.

Van 2005 tot 2009 was Ramelow lid van de Bondsdag. In deze tijd had Ramelow een vroegere medewerkster van de Oost-Duitse geheime dienst (de Stasi) als assistent[2].

Minister-president van Thüringen

[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn periode in de Bondsdag keerde Ramelow terug naar de deelstaatspolitiek en werd fractievoorzitter van Die Linke, waarin de PDS inmiddels was opgegaan. Na de deelstaatsverkiezingen van 2014 kwamen Die Linke, de SPD en Bündnis 90/Die Grünen overeen om een regeringscoalitie te vormen. Hiermee veroordeelden zij de grootste partij, de CDU, tot de oppositie. Ramelow werd minister-president en trad aan op 5 december 2014.

Bij de Landdagverkiezingen in 2019 werd Die Linke onder leiding van Ramelow voor het eerst de grootste partij van Thüringen. De partij verzamelde 29 zetels. Ramelow moest echter alsnog aftreden toen FDP-politicus Thomas Kemmerich verrassend werd gekozen tot nieuwe minister-president. Deze wisseling van de wacht vond plaats op 5 februari 2020, maar veroorzaakte een politieke crisis omdat de verkiezing van Kemmerich mede ondersteund was door AfD. Onder hevige kritiek legde Kemmerich de functie al na één dag neer. Na een maand zonder werkelijk bestuur stemde de Thüringer Landdag op 4 maart 2020 voor een terugkeer van Ramelow als minister-president. Hij vormde een minderheidskabinet, wederom met SPD en Bündnis 90/Die Grünen.