Boog van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boog van Portugal
De Boog van Portugal over de Via de Corso
De Boog van Portugal over de Via de Corso
Locatie Marsveld
Voltooid 2e eeuw
In opdracht van Onbekend
Type bouwwerk Triomfboog
Afgebroken 1662
Locatie van de Boog van Portugal (in rood)
Lijst van antieke bouwwerken in Rome
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

De Boog van Portugal (Italiaans:Arco di Portogallo) was een antieke triomfboog, vermoedelijk gebouwd in de 2e eeuw, in Rome. In de middeleeuwen stond de boog bekend als Arcus Octaviani en Arcus Hadriani. Hij dankt zijn latere naam aan het feit dat in de 16e eeuw de ambtswoning van de ambassadeur van Portugal ertegenaan stond gebouwd.

Waarom deze triomfboog werd opgericht is niet meer bekend. De Boog van Portugal was gebouwd over de Via Lata, de huidige Via del Corso, en stond dicht bij de Ara Pacis. Hij had een enkele doorgang die aan beide zijden geflankeerd werd door twee zuilen, en was versierd met reliëfs uit de tijd van keizer Hadrianus, maar deze zijn er mogelijk later pas op geplaatst. Het is daarom mogelijk dat de boog pas in de derde of vierde eeuw gebouwd is met delen van oudere bouwwerken. Ditzelfde is gebeurd met de Boog van Constantijn.

In de 11e eeuw raakte de Boog van Portugal ernstig beschadigd, een pijler ging verloren samen met de zuilen die er voor stonden. Het reliëf bleef gespaard. De pijler werd gerepareerd. Later werden er huizen tegen de boog gebouwd en zelfs een aantal kamers erbovenop.

In 1662 werd de oude triomfboog in opdracht van Paus Alexander VII geheel afgebroken. De Via del Corso was een drukke verkeersweg geworden en de boog stond hinderlijk in de weg. Bovendien organiseerde de paus tijdens het jaarlijkse carnaval paardenraces op de Corso en daarvoor vormde de boog een gevaarlijk obstakel. Tegenwoordig herinnert een kleine plaquette op de plaats waar de boog ooit stond nog aan dit feit.

De reliëfs zijn wel bewaard gebleven en hangen tegenwoordig in het Palazzo dei Conservatori van de Capitolijnse musea.

Reconstructie van de boog

Externe links[bewerken]