Boog van de geldwisselaars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boog van de geldwisselaars
De Boog van de geldwisselaars
De Boog van de geldwisselaars
Locatie Forum Boarium
Voltooid 204
In opdracht van argentarii van het Forum Boarium
Type bouwwerk Triomfboog
Locatie van de Boog van de geldwisselaars (in rood)
Lijst van antieke bouwwerken in Rome
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

De Boog van de geldwisselaars (Latijn: Arcus Argentariorum) (Italiaans: Arco degli Argentari) is een kleine ereboog ter ere van keizer Septimius Severus in Rome.

Geschiedenis[bewerken]

De Boog van de geldwisselaars is geen echte triomfboog. Het oorspronkelijke doel is niet meer bekend, maar waarschijnlijk was het een monumentale poort over de Vicus Jugarius die toegang gaf tot het naastgelegen Forum Boarium. De wijdingsinscriptie vermeldt dat de boog niet is gebouwd in opdracht van de keizer of de staat, maar door de lokale geldwisselaars (argentarii) en handelaars (negotiantes) ter ere van Septimius Severus en zijn familie.

De Boog[bewerken]

De Boog van de geldwisselaars is voltooid in 204 n. Chr. en is 6,15 meter hoog, de doorgang is 3,3 meter breed. De boog is gebouwd uit wit marmer, met uitzondering van de voet die uit travertijn is gebouwd. Behalve op de achterzijde is de buitenkant van de boog versierd met sculpturen en reliëfs. De hoeken van de pilaren worden gesierd door pilasters met Korinthische kapitelen. De inwijdingsinscriptie staat tussen twee bas-reliëfs in, die Hercules en een geest voorstellen. In de doorgang zijn offerscènes afgebeeld; Op het rechterpaneel staan Septimius Severus en zijn vrouw Julia Domna, aan de linkerzijde is Caracalla afgebeeld samen met zijn broer Geta, zijn vrouw Plautilla en schoonvader Gaius Fulvius Plautianus.

Zijaanzicht

Damnatio memoriae[bewerken]

Na het overlijden van Septimius Severus greep Caracalla de macht en liet achtereenvolgens zijn schoonvader, broer en vrouw vermoorden. Hij sprak de Damnatio memoriae uit over hun naam en hierop werden hun afbeeldingen en namen van de Boog van de geldwisselaars verwijderd. Hetzelfde gebeurde bij de belangrijkere Boog van Septimius Severus op het Forum Romanum.

De afgebeelde offergaven leidden tot een volksrijmpje; Tra la vacca e il toro, troverai un gran tesoro, Tussen de koe en de stier (dus in de boog) vind je een grote schat. Vele schatzoekers gingen inderdaad op zoek naar deze "verborgen" schat en boorden tevergeefs grote gaten in de boog, die nog steeds te zien zijn.

In de 7e eeuw werd de boog gedeeltelijk opgenomen in de westelijke muur van de kerk San Giorgio al Velabro.

Externe links[bewerken]