Boomhut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boomhut
Boomhuis van de Korowai in het zuidoosten van Papoea, Indonesië.

Een boomhut is over het algemeen de benaming voor een speelhut op enige afstand boven de grond gebouwd, meestal in een boom, of tussen enkele naast elkaar staande bomen.

Wanneer er sprake is van een werkelijke woning wordt gesproken van een boomwoning of boomhuis.

In sommige delen van de tropische bossen zijn gewone huizen voor het leven in huizen gebouwd of opgebouwd naar hetzelfde niveau van de bomen, om boven de grond te gaan leven. Ze kunnen ook gebruikt worden om voedsel te bewaren buiten bereik van gronddieren.

Deze huizen zijn de enige oplossing voor het bouwen van leefbare faciliteiten in sommige bosgebieden. Het wild en het klimaat op grondniveau zijn in delen van dichte bossen niet leefbaar voor mensen.

Ook al zijn ze traditioneel van hout, experimenteren met nieuwe technologieën en innovatieve fabrieken heeft geleid naar de ontwikkeling van tijdelijke leefstructuren die meer op "boomtenten" lijken dan boomhutten. Deze zijn recent gebruikt door onderzoekers die de flora en de fauna documenteren van de bijna-niet-onderzochte boventoppen van tropische bossen.

Een van de bekendste boomhutten is het Treetops Hotel (geopend in 1932 en herbouwd in 1944) in het Aberdare National Park in Kenia waar gasten van heel dichtbij in relatieve veiligheid het wild kunnen bekijken vanaf de top van het hotel.

Boomhutten bouwen is met name in de Verenigde Staten een volgroeide bedrijfstak. Maar ook in België en Nederland is het boomhutten bouwen sinds 2003 in een enorm tempo van de grond gekomen.

De grootste boomhut ter wereld is waarschijnlijk de Horace Burgess's Treehouse.