Bootstrap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Opstarten, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Bootstrapping, kortweg booten, is de benaming voor het laden en starten van een besturingssysteem. Het woord bestaat uit de Engelse woorden boot, 'laars', en strap, 'lus'.

Etymologie[bewerken]

Een bootstrap is een laarslus, een lus die boven aan een rijlaars is bevestigd om het aantrekken te vergemakkelijken. Het is mogelijk iemand op te tillen aan zijn/haar laarslussen. Het is echter niet mogelijk jezelf op te tillen door aan je eigen laarslussen te trekken. Dit type probleem doet zich ook voor bij het opstarten van een computer; immers het besturingssysteem kan zichzelf niet opstarten/inladen, dat moet 'iemand' anders doen. Dit kip-en-eiprobleem wordt verholpen door gebruik te maken van een zogeheten bootloader.

Werkwijze[bewerken]

De gegevens op een harde schijf zijn ingedeeld in bestanden. Een bestand kan zich verspreid over de schijf bevinden. In een directory of map staat de naam van een bestand en waar het bestand te vinden is. Dit alles vormt het bestandssysteem. Er is programmatuur nodig om dit alles te verwerken.

Wordt een computer ingeschakeld, dan moet het besturingssysteem van de harde schijf worden geladen. In het besturingssysteem staat ook hoe de harde schijf gelezen moet worden. Een vicieuze cirkel dus.

Daarom heeft elke computer een BIOS, dat is een verzameling opdrachten in ROM die direct na het inschakelen beschikbaar zijn. Er staat hoe een enkele sector van de harde schijf gelezen moet worden, maar niet hoe het bestandssysteem in elkaar zit. Het BIOS leest de allereerste sector van de schijf (de bootsector), laadt het programma dat daar staat, en voert het uit. De bootsector zorgt dan voor het lezen van de belangrijkste bestanden van het besturingssysteem.

Soms is de bootsector te klein voor de programmatuur van het bestandssysteem. Er wordt daarom vaak geëist dat het eerste bestand van het besturingssysteem zich aan het begin van de schijf bevindt, zonder gepartitioneerd te zijn. De bootsector kan dat bestand dan blindelings vinden, waarbij het bestandssysteem geheel wordt omzeild.

Zie ook[bewerken]