Opstarten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Bootstrap, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Het opstarten van een computer wordt vaak met de Engelse term booten (uitspraak 'boeten') of booting aangeduid, wat eigenlijk een verkorting is van bootstrapping. Het Engelse woord 'bootstrap' kennen wij als 'laarzenstrop', het leren lusje achter aan een laars, dat het aantrekken vergemakkelijkt. De term verwijst naar de verhalen van Baron van Münchhausen, die zichzelf uit het moeras trok aan de leren riempjes van zijn laarzen (laarzenstroppen). De term bootstrap wordt in de wetenschap en techniek gebruikt voor situaties waarin, net als in het genoemde verhaal, een procedure "zich aan zijn eigen schoenveters optilt".

In het geval van een startende computer moet het besturingssysteem van disk worden geladen, terwijl op dat moment het bestandsbeheer nog niet beschikbaar is. Het bestandsbeheer is namelijk een onderdeel van het besturingssysteem dat nog moet worden gestart. Het programma dat deze patstelling doorbreekt heet de bootloader. Booting is een procedure waarbij eerst de systeemcomponenten worden getest door het BIOS en vervolgens een bootloader wordt geladen en opgestart.

Als de computer voor de opstart volledig uitgeschakeld was, spreekt men van een harde of koude boot, die gebeurt met het indrukken (en loslaten) van de startknop. Er is sprake van een zachte of warme boot wanneer de computer niet volledig uitgeschakeld is en een nieuwe (minder lang durende) boot wordt toegepast.

Bootstrapping[bewerken]

Hoewel booting, zoals hierboven gedefinieerd, een afkorting is van bootstrapping, kan de term bootstrapping ook verwijzen naar een andere toepassing: het produceren met eenvoudige programma's van steeds krachtiger programma's. Compilers worden steeds vaker in dezelfde programmeertaal geschreven als die ze vertalen (= compileren).

Een compiler is een programma dat de broncode (vroeger geschreven in een hogere programmeertaal) omzet in machinetaal (instructies die een computer 'begrijpt'). Maar als de compiler toch nog zelf in een hogere programmeertaal geschreven is, moet die zelf eerst gecompileerd worden. Deze kip-ei-kwestie vraagt een aanpak die men ook bootstrapping noemt.