Bore-out

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 77.164.49.31 (overleg) op 20 mei 2018 om 08:06. (Het acroniem oor de dutch boredom scale is DUBS, niet DUWAS. Die laatste gaat over werkverslaving, niet over verveling.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Een bore-out zou worden veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van de Zwitserse organisatieadviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder zou zo'n 15% van de werknemers bore-outverschijnselen vertonen.[1]

"Bore-out" is een door Rothlin en Werder geïntroduceerde nieuwe term voor een oud verschijnsel, namelijk gebrek aan motivatie voor en verveling op het werk. Vermoedelijk gaat het daarbij om een gevolg van onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting).[2] Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door met de jaren toegenomen ervaring en kennis "uit zijn baan groeit". De mate waarin werknemers zich vervelen op het werk kan worden gemeten met een vragenlijst, bijvoorbeeld de Nederlandstalige DUBS.[2] Of er sprake is van een bore-out en de ernst daarvan is moeilijk vast te stellen: bore-out is geen klinische diagnose volgens de ICD-10 classificatie en dus ook geen reden om thuis te blijven. Evenmin is er sprake van een behandeling. De beste oplossing voor een bore-out is vermoedelijk tijdig ofwel het huidige werk interessanter te maken (door bijvoorbeeld aanvullende cursussen te volgen), ofwel een andere, meer uitdagende baan te zoeken.