Naar inhoud springen

Bosch (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 3 dec 2019 om 12:57. (Wijzigingen door 2A02:A452:ACA:1:D172:4041:39F8:8A50 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 85.148.207.110)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Robert Bosch GmbH
Logo
Motto of slagzin Technologie voor het leven
Oprichting 1886
Oprichter(s) Robert Bosch
Eigenaar Robert Bosch Stiftung
Sleutelfiguren Stefan Hartung (voorzitter)
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdkantoor Stuttgart, Duitsland
Werknemers 402.000 (december 2017)
Dochteronderneming
BSH Bosch und Siemens Hausgeräte
Bosch Engineering GmbH
Bosch Sicherheitssysteme
Bosch Thermotechnik
ETAS Group
ZF Lenksysteme
Bosch Solar Energy
Producten Auto-onderdelen, elektrisch gereedschap, veiligheidssystemen, huishoudelijke apparaten
Industrie Automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten, energie- en bouwtechnologie
Omzet/jaar 78,1 miljard Euro (2017)
Winst/jaar 5,3 miljard Euro EBIT (2017)
Website bosch.com;bosch.nl; bosch.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Robert Bosch GmbH is een internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf bestaande uit de divisies automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten, energie- en bouwtechnologie. In het boekjaar 2014 bestond de groep uit ongeveer 290.000 medewerkers met een omzet van 49 miljard euro. De Bosch Groep bestaat uit "Robert Bosch GmbH" en ongeveer 440 dochter- en regionale maatschappijen in ongeveer 60 landen.

Geschiedenis

Robert Bosch GmbH werd in 1886 als 'Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik' door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht. Robert Bosch slaagde er in 1897 in om zijn magneetontsteking te installeren in een auto. Daarmee had hij de oplossing gevonden voor een van de grootste technische problemen waarmee de automobieltechniek worstelde. Hij werd meteen een succesvolle toeleverancier in de automobielsector.

In 1913 volgden lichtsystemen, in 1927 dieselinjectiesystemen en in 1951 benzine-injectiesystemen. Al in 1979 - na de komst van de digitale elektronica in de auto - werden ontsteking en benzine-injectie in complete motormanagementsystemen geïntegreerd.

Activiteiten

Automobieltechnologie

Automobieltechnologie is de grootste divisie van Bosch. Deze divisie is goed voor ongeveer 68% van de totale omzet. Bosch is actief op de volgende terreinen: injectietechnologie voor verbrandingsmotoren, randapparaten voor aandrijfsystemen, alternatieve aandrijfconcepten, systemen voor actieve en passieve veiligheid in voertuigen, rijhulp- en comfortfuncties, technologie en concepten voor informatie en communicatie in auto's, technologie en service voor de autohandel.

Industriële technologie

In de industriële technologie is Bosch actief in de domeinen automatiserings- en verpakkingstechnologie en fotovoltaïsche systemen. Dochteronderneming Bosch Rexroth biedt op basis van haar ervaring in hydraulica, elektriciteit, mechanica en pneumatica alle technologieën voor aandrijf-, besturing- en verplaatsingstoepassingen. In de verpakkingstechnologie heeft Bosch zich gespecialiseerd in proces- en verpakkingsinstallaties voor de farmaceutische, voedingsmiddelen- en snoepindustrie.

Consumentenproducten

Vanaf 2013 omvat de divisie Consumentenproducten de elektrische gereedschappen van Power Tools en het 50%-aandeel in de firma Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Eind 2014 werd dit bedrijf volledig overgenomen door het overkopen van de aandelen van Siemens.

Energie- en bouwtechnologie

Vanaf 2013 omvat de divisie Energie- en bouwtechnologie de afdeling Thermotechnology, producent van verwarmingsproducten en warmwateroplossingen die de natuurlijke rijkdommen minder belasten, de afdeling Security Systems, aanbieder van veiligheidstechnologie, communicatiediensten en services aan bedrijven, en de afdeling Solar Energy die fotovoltaïsche oplossingen aanbiedt. Begin 2014 stapte Bosch uit de fotovoltaïsche sector.

Diagram structuur Bosch

Eigenaarsstructuur

De kapitaalaandelen van Robert Bosch GmbH zijn voor 92% in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een vereniging zonder winstoogmerk. Robert Bosch Industrietreuhand KG bezit de meerderheid van de stemrechten. Deze industriële trust oefent de zakelijke eigenaarsfunctie uit. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Externe link

Zie de categorie Robert Bosch GmbH van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.