Bosweg (Jan Looten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosweg
Bosweg
Kunstenaar Jan Looten en Johannes Lingelbach
Jaar 1650-1674
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 97 × 82,4 cm
Verblijfplaats Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
Inventarisnummer SK-A-48
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bosweg is een schilderij door de Noord-Nederlandse schilders Jan Looten en Johannes Lingelbach in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het stelt een zandweg voor in een bos met daarop een man en een vrouw die aan het wandelen zijn met hun hond. Terwijl ze dit doen worden ze aangesproken door een sjofel gekleed jongetje dat schijnt te horen bij een moeder met kind die aan de rand van de zandweg zit. Waarschijnlijk is het jongetje aan het bedelen. De man en vrouw kijken de andere kant op. Op de achtergrond is een man te zien die schijnt te urineren en ook een jager met zijn hond.

Figuren toegeschreven aan Johannes Lingelbach.

Toeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij werd vroeger toegeschreven aan Adriaen Hendriksz. Verboom.[1] Het is echter linksonder gesigneerd ‘J. Loote’. De figuren worden toegeschreven aan Johannes Lingelbach.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk is afkomstig uit de verzameling van Johan Goll van Franckenstein (1756-1821) in Amsterdam. Door het vroegtijdig overlijden van zijn zoon Pieter Hendrik Goll van Franckenstein (1787-1832) werd zijn verzameling op 1 juli 1833 geveild in het Huis met de Hoofden. Koper van het werk was Engelberts.[1] Later maakte het deel uit van de verzameling die Leendert Dupper (1799-1870) na zijn dood naliet aan het Rijksmuseum.[2]