Brabantiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mexicano (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2013 om 20:13. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus - TrivandrumTrivandrum (stad))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Brabantiet is een mineraal van calcium, thorium, en fosfaat met de chemische formule CaTh(PO4)2.

Eigenschappen

Het grijs- of roodbruine brabantiet heeft een glasglans en een bruingrijze streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien en de splijting is goed volgens de kristalvlakken [100] en [001]. De gemiddelde dichtheid is 4,72 en de hardheid is 5,5. Brabantiet is sterk radioactief. De gamma ray waarde volgens het API is 945.983,42.

Naamgeving

De naam van het mineraal brabantiet is niet direct afgeleid van de Belgische provincie Brabant of de Nederlandse provincie Noord-Brabant, maar genoemd naar de plaats waar het voor het eerst gevonden werd, de Van der Made pegmatiet op de Brabant farm in Namibië. Deze boerderij is genoemd naar de provincies.

Voorkomen

Brabantiet is, zoals veel mineralen met zeldzame elementen, een typisch mineraal dat voorkomt in pegmatieten, meestal van granitische samenstelling. De typelocatie is de Van der Made pegmatiet, Brabant Farm, ten westen van Itiro in het Karibib district in Namibië. Het wordt ook gevonden in Kuttakuzhi bij Trivandrum, Travancore, Kerala in India.