Brandweerkorps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een brandweerkorps is een organisatorische eenheid binnen de brandweer als geheel. Vaak is een brandweerkorps deel van een gemeente maar het kan ook onderdeel zijn van een regionaal verband. Een korps beschikt over een of meer brandweerkazernes en de daar gestationeerde voertuigen. De Brandweer Rotterdam-Rijnmond is bijvoorbeeld een regionaal brandweerkorps waarbij de regio de leiding heeft over de vroegere gemeentelijke korpsen.

Een brandweerkorps kan in Nederland en België bereikt worden op het noodnummer 112. De beller komt terecht op een centrale dispatching die hem op zijn beurt doorstuurt naar de desbetreffende hulpdienst.

Wetgeving[bewerken]

Nederland is verdeeld in een aantal veiligheidsregio's. Deze regio's zijn onderhevig aan heel wat reglementeringen. Deze heet 'Wet veiligheidsregio's'. De wet betreft de taakverdeling van het bestuur van een veiligheidsregio, en stelt een aantal basiseisen aan de organisatie van de hulpdiensten en de kwaliteit van het personeel en het materieel.

Sinds 1 januari 2014 zijn alle brandweerkorpsen verplicht om in regionaal verband samen te werken. Deze verplichting komt voort uit de Wet veiligheidsregio's. De brandweer wordt vanaf dan per veiligheidsregio georganiseerd en de brandweerlieden zijn dan in dienst van de veiligheidsregio. De gemeente heeft dan alleen nog een bestuurlijke taak en blijft verantwoordelijk voor de brandweerzorg. In diverse veiligheidsregio's is deze 'regionalisering' al een feit, anderen zijn druk bezig om dit te organiseren.