Naar inhoud springen

Brantano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door SrananFasi (overleg | bijdragen) op 24 dec 2019 om 12:06. (Versie 55307085 van 194.78.240.242 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Brantano
Logo
Brantanowinkel te Lier
Motto of slagzin Brantano, en de wereld ligt aan je voeten
Oprichting 1962
Eigenaar FNG Group
Land Vlag van België België
Werknemers 800
Producten schoenen en kleding
Sector detailhandel
Website www.brantano.be/nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Brantano is een Belgische keten van schoenwinkels met 100 verkooppunten[1] De winkels verkopen naast schoenen ook een beperkt assortiment aan kleding.

Sinds 2016 is Brantano onderdeel van FNG modegroep.[2]

Geschiedenis

De bakermat van Brantano ligt in het Oost-Vlaamse Lede waar André Brantegem en zijn broer, twee schoenmakerszonen, een schoenenfabriek opstartten. Na enkele jaren gingen de twee broers hun eigen weg en in 1962 opende André in de fabriek een winkel.

Door de steeds sterker wordende concurrentie uit het buitenland, voornamelijk Italië, werd het steeds moeilijker om de productie van schoenen concurrentieel te houden. In 1965 koos André Brantegem om uitsluitend verder te gaan met verkoop. Dit was zo succesrijk dat eind de jaren zestig en begin jaren zeventig drie nieuwe filialen werden geopend in Herzele, Oudenaarde en Lebbeke.

De naam Brantano dook voor het eerst op in de jaren 1970. Drie zonen Philippe, Carlos en Joris Brantegem deden hun intrede in de nieuw opgerichte pvba Brantano die later zou opgaan in de nv Brantano Purchasing Company.

De originele fabriekswinkel in Lede werd in 1980 geruild voor een volledig nieuw winkeltype, gebaseerd op een ruime keuze, zelfbediening en veel parkeergelegenheid. De winkeloppervlakte steeg daardoor van oorspronkelijk 30 m² naar 500 m² en uiteindelijk 1000 m².

De snelle groei van Brantano begon eind jaren '80. In 1989 werden negen nieuwe winkels geopend waarvan twee in Wallonië. Hetzelfde jaar wijzigde Joris Brantegem het winkelconcept van een discount-formule naar een winkel met een grote oppervlakte en de nadruk op keuze en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De hoofdzetel, inclusief de magazijnen werden gevestigd in Erembodegem.

Tegen het begin van de jaren 1990 telde de keten twintig winkels in België. De Mitiska-holding (ook aandeelhouder van onder meer Carpetland / Carpetright, Heytens en Vandenborre) nam in 1990 de helft van de aandelen over waardoor Brantano verder kon blijven groeien. In drie jaar tijd verdrievoudigde het aantal winkels.

Op 16 juni 1997 kreeg het aandeel een notering op de beurs van Brussel. Er volgde een expansie naar Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en het Midden-Oosten. In 2005 besliste het bedrijf echter om de activiteiten te concentreren op België, het Groothertogdom Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

De beursnotering eindigde in januari 2008 toen alle aandelen in handen kwamen van Macintosh Retail Group. In volgende jaren geraakte deze groep in de problemen waardoor diverse dochterbedrijven van de hand werden gedaan. Op 27 oktober 2015 werd Brantano UK verkocht aan het in Europese retail gespecialiseerde Alteri Investors. Macintosh Retail Group werd op 30 december 2015 failliet verklaard. Ook de Alteri-groep kwam in de problemen wat vanaf het eerste trimester 2017 leidde tot de vereffening van Brantano UK. In juni 2017 sloot de laatste winkel (van de ooit 191 winkels in het Verenigd Koninkrijk) met een banenverlies voor 900 werknemers tot gevolg.

Op 18 januari 2016 werd bekend dat de Belgische en Luxemburgse Brantano-winkels zouden overgenomen worden door de familie Torfs, Dieter Penninckx en Rens van de Schoor. Torfs is eigenaar van de gelijknamige schoenenketen, Penninckx is gelieerd aan de kledingketens CKS en Fred&Ginger en van de Schoor aan de modeketen Miss Etam. Op het moment van de overname telde de keten 129 winkels in België en ruim 1100 werknemers.[3] De overname ging gepaard met een uitdunning van de winkelketen tot nog ruim 100 winkels (waarvan twee outlet-winkels) en een grondige modernisering van de panden.

Brantano is sinds 2016 onderdeel van FNG modegroep.

Begin 2018 werd aangekondigd dat er tegen 2020 50 nieuwe winkels zouden geopend worden waaronder 40 merkkledingwinkels onder de naam Brantano Boutik en 10 winkels met het volledige schoenen en kledingassortiment onder de naam Brantano Market.[1]