Brembosmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bre(e)mbosmolen
Brembosmolen
Basisgegevens
Plaats Ronse
Bouwjaar voor 1577
Type watermolen
Kenmerken bovenslagmolen
Functie schorsmolen
Restauraties  2009 en 2010
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  Toerisme
Monumentstatus beschermd erfgoedBewerken op Wikidata
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Brembosmolen of Breembosmolen is een watermolen op de Molenbeek in de Belgische stad Ronse. Het is de enige compleet bewaarde watermolen van de tien watermolens die de stad eertijds had.

De molen bestaat uit het molengebouw, de natuurstenen watergeul, het waterrad en de afzoderlijke sluizen van de spaarvijver van ca. 4 are. De molen is gelegen op een kunstmatige afleiding van de eigenlijke Molenbeek in een bebost en heuvelachtig gebied van de Vlaamse Ardennen. Sinds 1987 is naast de molen, die opgenomen is als beschermd monument[1], ook de omgeving beschermd als dorpsgezicht[2].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze beschermde graan- en bloemwatermolen werd reeds vermeld in 1577. In de 19de eeuw was de molen ook in gebruik als schorsmolen voor eikenschors ten behoeve van leerlooiers. De maalderij is sinds 1962 buiten gebruik, maar het waterrad en maalwerk zijn nog intact en de molen draait sindsdien op vrijwillige basis.

Het molengebouw is terug te vinden op de Ferrariskaart van 1770-1778, maar de spaarvijver is afgebeeld op de Poppkaart van 1842.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2009 werden de tandwielen hersteld en in 2010 werd het waterrad vernieuwd.

De huidige eigenares staat in voor een degelijk onderhoud en stelt haar molen toegankelijk voor bezoekers op afspraak en tijdens de molendagen.